Image
Knut Pousettes Fastator säljer till David Dahlgrens Gladsheim.
Knut Pousettes Fastator säljer till David Dahlgrens Gladsheim. Bild: Fastator/Gladsheim

Säljer Svenska Bostadskompaniet – 20 procent över värdering

Transaktioner Gladsheim köper Svenska Bostadskompaniet för ett underliggande värde om 630 miljoner kronor av bland andra Fastator.
Publicerad den 10 Maj 2022

Fastator gick in i bolaget genom en nyemission i februari 2021. Försäljningen innebär en värdeuppgång om cirka 60 procent på Fastators aktier sedan investeringen i februari 2021. Som en följd av försäljningen kommer Fastator att erhålla cirka 140 miljoner kronor kontant.

– Fastator har tillsammans med övriga aktieägare på kort tid byggt en väldigt attraktiv fastighetsportfölj som vi nu väljer att sälja med en god avkastning. Jag vill passa på att tacka övriga ägare och tillika styrelseledamöter för ett gott samarbete och en god investering, kommenterar Knut Pousette, vd för Fastator.

Fastators ägarandel uppgår till 50 procent. Övriga ägare är vd Johan Fogelberg, Klaus Jäntti, Gustav Rehnqvist och Anders Thorell.

Tillträde sker senast 30 juni 2022.

För Gladsheims del innebär att affären att man passerar 2 000 lägenheter i beståndet.

Svenska Bostadskompaniet har totalt 16 fastigheter var av 14 av dessa, motsvarande 79 procent av värdet, finns i centrala Skövde. I beståndet ingår också en fastighet i Jönköping och en fastighet i Falköping. Det totala beståndet utgörs av 324 lägenheter och en total uthyrbar yta om 29 957 kvadratmeter där 88 procent av värdet utgörs av bostäder och resterande 12 procent av lokaler.

Efter förvärvet uppgår Gladsheims bestånd till drygt 2 000 lägenheter med ett fastighetsvärde om drygt 2 800 miljoner kronor.

– Förvärvet är Gladsheims tredje i Skövde och det första i Jönköping och Falköping. Med förvärvet stärker vi tydligt vårt förvaltningskluster i centrala Skövde, tillsammans med övriga bestånd i pendlingsorterna Skara, Tibro, Falköping och Töreboda, och har totalt över 970 lägenheter i regionen. Genom att finnas på flera orter i regionen skapar vi goda möjligheter för våra hyresgäster att flytta inom vårt bestånd utifrån hur deras behov av boende förändras över tiden, säger David Dahlgren, vd på Gladsheim.

– Gladsheim är i en expansionsfas och vi ser fram emot att förvalta de nya fastigheterna och fortsätta växa enligt vår expansionsplan. Vi har flera pågående affärer som vi hoppas kunna stänga innan sommaren.

Gladsheims rådgivare i förvärvet var Setterwalls Advokatbyrå, Amblin, Skeppsbron Skatt samt Cadhouse.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Fastator på Branschguiden

Som det enda fastighetsnischade investmentbolaget på aktiemarknaden ger Fastator investerare och sparare en unik tillgång till fastighetssektorn som investeringsobjekt. Vårt spektrum av fastighetsrelaterade verksamheter skapar en bred portfölj, där investerare får möjligheten att exponeras mot flera olika delsegment på fastighetsmarknaden och samtidigt ta del av värdeutvecklingen i sektorn som helhet.
Fastators affärsidé är att bygga värde genom att starta och initialt driva bolag inom fastighetsrelaterade segment där vi ser goda tillväxtmöjligheter. Vi tar ett aktivt ägarska...

Läs mer om Fastator på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige