Image
Svante Bengtsson, vd för Fastator.
Svante Bengtsson, vd för Fastator. Bild: Fastator

Röda siffror för Fastator – men vd:n tror på vändning

Bolag Fastator gör negativt resultat om -358,3 miljoner kronor i H1 och soliditeten är nere på 15,8 procent – men vd Svante Bengtsson ser förutsättningar för att på ordnat sätt hantera den tuffa sitsen.
Publicerad den 16 Augusti 2024

Perioden januari - juni
- Omsättning, 190,2 MSEK (249,1 MSEK)
- Avkastning på eget kapital, -57,6 % (-14,1)
- Periodens totalresultat, -358,3 MSEK (-228,4)
- Resultat per aktie efter utspädning, -4,34 SEK (-2,95)
- Soliditet vid periodens slut, 15,8 % (24,4)
- Substansvärde vid periodens slut, 491,8 MSEK (838,4)
- Substansvärde per aktie efter utspädning, 6,33 SEK (10,79)

Kvartalet april - juni
- Avkastning på eget kapital, -17,7 % (-4,9)
- Periodens totalresultat, -110,3 MSEK (-78,7)
- Resultat per aktie efter utspädning, -1,19 SEK (-0,98)
- Omsättning, 78,7 MSEK (116,7)

Kommentar från vd Svante Bengtsson:
– Den ogynnsamma utveckling som varit på fastighetsmarknaden har även påverkat investmentbolaget Fastator med tydliga effekter vid årsskiftet. Sedan i våras har vi därför agerat för att dels säkra fortsatt finansiering, dels för att inte behöva genomföra ofördelaktiga försäljningar av tillgångar när priset är lägre än det långsiktiga värdet. I juli nådde vi en principöverenskommelse med våra obligationsinvesterare kring hur räntor och amorteringar ska hanteras, en finansiell lösning som omfattar en förlängning av löptider, ändrade obligationsvillkor och amorteringar.
– Vi har nu skapat förutsättningar för en ordnad hantering av Fastators skulder under flera år, en period som vi ser kommer att kännetecknas av återhämtade fastighetsvärden och en marknad som vänder uppåt. För varje kvartal kommer vi närmare denna vändning.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Fastator på Branschguiden

Som det enda fastighetsnischade investmentbolaget på aktiemarknaden ger Fastator investerare och sparare en unik tillgång till fastighetssektorn som investeringsobjekt. Vårt spektrum av fastighetsrelaterade verksamheter skapar en bred portfölj, där investerare får möjligheten att exponeras mot flera olika delsegment på fastighetsmarknaden och samtidigt ta del av värdeutvecklingen i sektorn som helhet.
Fastators affärsidé är att bygga värde genom att starta och initialt driva bolag inom fastighetsrelaterade segment där vi ser goda tillväxtmöjligheter. Vi tar ett aktivt ägarska...

Läs mer om Fastator på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Bonava: "Joint ventures kommer bli betydligt fler"

Bostäder Antalet samarbeten och joint ventures kommer stadigt att öka spår regionchefen Carmtih Mårtensson på Bonava. Under torsdagen kunde de berätta om deras första sådana med Obos. Redan nästa år ska de gemensamt ta sig an att bygga 200 bostäder i den framväxande stadsdelen Södra Änggården i Göteborg. Men att bygga i staden är långt ifrån optimalt menar han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige