Image

Rikshem och Wallenstam i bytesaffär om 1,4 miljarder kronor

Transaktioner Rikshem köper 540 lägenheter i Helsingborg av Wallenstam som köper 269 lägenheter i Göteborg av Rikshem. Tillsammans med investeringar i Uppsala uppgår värdet i affären till 1,4 miljarder kronor.
Publicerad den 20 Juni 2013
Hans Wallenstam. Bild: Wallenstam
Hans Wallenstam. Jan-Erik Höjvall. Bild: Rikshem
Jan-Erik Höjvall.

Rikshem äger sedan tidigare drygt 1 500 lägenheter i Helsingsborgsområdet. Nu förvärvar Rikshem 540 lägenheter från Wallenstam i Helsingborg och i gengäld förvärvar Wallenstam 269 lägenheter i Göteborg från Rikshem. Samtidigt investerar både Rikshem och Wallenstam i Uppsala. Detta sker genom samarbete kring Rikshems projekt på Kvarngärdet och i Gränby. Wallenstam kommer där att bygga cirka 150 hyresrätter.

- Vi är glada över det här fastighetsbytet med Wallenstam som ger oss möjligheten att fortsätta vår tillväxt i Helsingborg. Vi kommer att fortsätta att investera i Helsingborg som är en stor tillväxtort. Rikshem är det största privata bostadsbolaget i Uppsala och vi ser fram emot samarbetet med Wallenstam, som är en duktig byggare av hyresrätter, säger Jan-Erik Höjvall, vd Rikshem.

Fastigheterna i Helsingborg säljs för ett fastighetsvärde om 858,6 miljoner kronor till Rikshem och omfattar Wallenstams förvaltningsfastigheter, exklusive fastigheter som är under om- eller nybyggnation som Vildvinet 1, 3 och 4, Pål Ibb 21 och Oskar II 11.

Dessutom har Wallenstam sålt två fastigheter för 513 miljoner kronor till bostadsrättsföreningar. I Nacka Orminge är det fastigheterna Orminge 39:1, med adress Skarpövägen, som säljs för 310 miljoner kronor. Den andra bostadsrättsförsäljningen är Orminge 44:1, med adress Edövägen, som säljs för 203,5 miljoner kronor. Tillträde för båda bostadsrättsföreningarna sker under september 2013.

- Det här är en strategisk omprioritering av vårt fastighetsinnehav, i och med vår satsning på nyproduktion av hyresrätter. Under 2013 kommer vi att ha cirka 1 500 lägenheter i produktion och ambitionen är att det ska öka, vilket vi skapar möjligheter för med affärer som dessa, säger Hans Wallenstam, vd.

Rådgivare i båda affärerna har varit Tenzing.

Ämnen

Rikshem AB på Branschguiden

Rikshem är ett av Sveriges största privata fastighetsbolag. Vi äger, förvaltar och utvecklar bostäder och samhällsfastigheter i utvalda kommuner. Där erbjuder vi tryggt, trivsamt och flexibelt boende i attraktiva lägen. Rikshem ägs av Fjärde AP-fonden och AMF. Läs mer på rikshem.se

Läs mer om Rikshem AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Eastnines orubbliga tro på kontor – så ska de växa framöver

Bolag Efter höstens försäljning av innehavet i ryska bolaget MFG och med en ny affärsplan i ryggen står Eastnine redo att växa rejält framöver. För Fastighetssverige berättar vd:n Kestutis Sasnauskas om de ambitiösa tillväxtmålen, varför man har en sådan benhård tro på kontorssegmentet och vilken typ av transaktioner som bolaget tittar på framöver.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige