Image

Rekordstor andel industri och logistik på den europeiska transaktionsmarknaden

Transaktioner Investeringar i industri och logistik utgjorde rekordhöga 13 procent av de totala investeringarna i europeiska kommersiella fastigheter under Q1 2013. Detta var betydligt högre än genomsnittet på åtta procent, enligt de senaste uppgifterna från CBRE.
Publicerad den 29 April 2013

De 3,7 miljarder euro som omsattes under Q1 2013 utgör även den högsta nivån sedan den globala finanskrisen, och ligger 28 procent över kvartalsgenomsnittet på 2,9 miljarder euro. Den ökade aktiviteten under kvartalet ger mer tyngd åt CBRE:s senaste research där man kartlade fastighetsinvesterarnas avsikter. Där framkom att logistik är den näst mest eftersökta fastighetstypen under 2013 efter kontorsfastigheter.

Marknaderna i Storbritannien, Tyskland och Frankrike var de tre mest aktiva med en omsättning på sammanlagt 2,27 miljarder euro, vilket utgör över 60 procent av den europeiska marknaden det här kvartalet. Central- och Östeuroparegionen, framför allt Polen och Ryssland, som har en markant låg tillgång på högkvalitativa logistikfastigheter med tanke på storleken på ekonomi och befolkning, var också mycket aktiva marknader.

En rad faktorer tyder på att Europas industri- och logistiksegment genomgår ett strukturskifte och håller på att bli en etablerad institutionell investeringsklass i paritet med kontor och köpcentra, menar CBRE.

Det starka kvartalet påverkades stort av NBIM:s (Norges Bank Investment Management) transaktion på 1,2 miljarder euro när de köpte en andel på 50 procent av Prologis europeiska portfölj, och NBIM avser att göra ytterligare förvärv inom segmentet via samriskföretaget. Transaktionen är inte bara viktig på grund av storleken, utan även dess struktur och dess typ av köpare – en statlig investeringsfond.

Iryna Pylypchuk, Associate Director, EMEA Research and Consulting på CBRE säger:
- Fram till idag har statliga investeringsfonder främst fokuserat på kontor och köpcentra när de har investerat i europeiska fastigheter. NBIM är den första statliga investeringsfonden som gör en sådan betydande direktinvestering i industri- och logistiksegmentet i Europa. Det är ett särskilt anmärkningsvärt exempel på en pågående trend där många institutioner, som pensionsfonder och försäkringsbolag, ökar sin fördelning på segmentet – det tyder på en stark tro på hur strategiskt viktigt segmentet är för framtiden.

James Markby, chef på European Industrial and Logistics Investment, CBRE, kommenterar:
- Kvalitativa industri- och logistikfastigheter ligger helt rätt till för att väcka investerarnas intresse i det rådande ekonomiska klimatet. Under flera års tid har nybyggnationen varit väldigt begränsad, vilket kommer att leda till att tillgången blir ännu mer begränsad än idag. Det ger utrymme för ökade hyresintäkter på strategiska platser, samt sjunkande avkastningar. Detta eftersom vi anser att segmentet fortfarande generellt är undervärderat, och att strukturskiftet för avkastningarna fortsätter i takt med att segmentet blir ett standardval för institutionella placerare.

James Markby tillägger:
- Trender inom e-handeln fortsätter att driva igenom förändringar i profilen för logistiksegmentet, som förväntas spela en väsentlig roll för detaljhandelns utveckling. Det, i kombination med de defensiva egenskaperna för logistiksegmentets kärntillgångar, förväntas börja driva på investeringstransaktioner under 2013 och på medellång sikt.

Daniel Andersson, Head of Capital Markets på CBRE i Sverige, tillägger:
- Situationen är densamma i Sverige som på de flesta andra marknader i Europa. Vi har ett antal pågående processer som tydligt visar att efterfrågan på högkvalitativa logistikfastigheter i bra lägen är betydligt högre än tillgången. Det tillsammans med att det är ett antal nya aktörer som tittar på segmentet bidrar till höga priser.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

CBRE Sweden på Branschguiden

På CBRE är vår passion att leverera marknadsledande fastighetsrådgivning som gör det möjligt för våra kunder att blomstra – i hela världen.

CBRE Group Inc. är världens största företag inom fastighetsrådgivning med huvudkontor i Los Angeles, USA. Företaget har runt 80 000 anställda och fler än 450 kontor som stödjer fastighetsägare, investerare samt hyresgäster över hela världen.

CBRE i Sverige erbjuder strategisk rådgivning inom – fastighetstransaktioner, hyresgästrepresentation, förvaltning, uthyrning och utveckling, samt värdering. Vi arbetar även med res...

Läs mer om CBRE Sweden på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

De investerade mest i det egna beståndet under 2023

Lista Fastighetssverige listar nu vilka noterade bolag som investerade mest i sina fastigheter under föregående år.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige