Image

Peab med i konsortium som investerar i Northland

Bolag Peab investerar 25 miljoner dollar, motsvarande knappt 170 miljoner kronor, i det krisande gruvbolaget Northland. Peab är med i ett konsortium, som tillsammans investerar 100 miljoner dollar.
Publicerad den 30 Maj 2013
Jesper Göransson. Bild: Peab
Jesper Göransson.

Konsortiet - som också består av Folksam, Metso och Norrskenet - investerar i obligationer i bolaget, som totalt tillförs 335 miljoner dollar, genom obligationsemissionen.

Genom investeringen erhåller konsortiet rätten att utse fyra utav totalt sjstyrelseledamöter. Syftet är att skapa ett erforderligt inflytande samt att tillföra kompetens med uppdraget att återupprätta förtroendet för bolaget.

Northland kommer i och med detta att få en ny styrelse. Konsortiet har föreslagit Olav Fjell som styrelseordförande och kommer, när obligationserbjudandet är fulltecknat och godkänt, att föreslå ytterligare tre styrelseledamöter.

Peabs utestående fordringar kommer att omvandlas till en räntebärande leverantörskredit med halvårsvis amortering från januari 2016 till slutförfall senast juli 2020.

Refinansieringen av Northland säkerställer utestående fordringar samt att Peab får fullfölja befintliga entreprenadkontrakt samt det tioåriga avtalet om transport av malm till Narvik.

- Det är mycket glädjande att Northland nu fått en långsiktig finansieringslösning på plats. Genom att investera i obligationen tillsammans med Norrskenet, Metso, och Folksam kommer vi att skapa ett bestämmande inflytande samt tillföra kompetens och därmed säkra en framtida optimal drift av bolaget. För Peabs del är det mycket positivt att vi kan fullfölja våra ingångna avtal avseende entreprenader och transporttjänster, säger Peabs tillförordnade vd Jesper Göransson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sannolikt med sprickande bostadsbubbla: "Politiken måste desarmera krisen"

Bostäder Hur måste eller bör bostadspolitiken förändras och vad är solidarisk bostadspolitik? Det har en grupp på sex forskare har kartlagt i boken "Kris i bostadsfrågan". Fastighetssverige ringde upp en av forskarna för att höra vad de kommit fram till.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige