Image
Peab lanserar lärlingsprogram för kvinnor.
Peab lanserar lärlingsprogram för kvinnor. Bild: Peab

Peab lanserar lärlingsprogram för kvinnor

Bolag Byggbranschen har uppenbarligen inte lyckats att skapa förändring och bevisa motsatsen - att branschen är för alla. Peab har därför bestämt sig för att gå i bräschen för att på allvar göra branschen mer jämställd. Därför lanserar bolaget ett nytt betalt lärlingsprogram bara för kvinnor. Det kallas för Byggåret.
Publicerad den 9 Februari 2023

Endast omkring 5 procent av dem som idag tar examen från byggrelevanta yrkesutbildningar är kvinnor. Peab rekryterar mer än så, omkring 8 procent, men nöjer sig inte med det. Nu satsar bolaget drygt 30 miljoner kronor på lärlingsprogrammet Byggåret. Peab hoppas att satsningen ska väcka intresse bland kvinnor för yrket som byggnadsarbetare och är ett sätt att visa upp de olika roller som ett byggprojekt innebär.

– Vi har en alldeles för låg andel kvinnliga byggnadsarbetare i vår bransch och nivån har stått stilla länge. Vi vill att fler ska få upp ögonen för oss genom att erbjuda ett betalt prova-på-år, säger Stefan Danielsson, affärsområdeschef Bygg på Peab.

När konjunkturen viker visar tidigare erfarenheter att många i större utsträckning är beredda att ställa om och hitta nya karriärmöjligheter. Med Byggåret erbjuder Peab ett betalt lärlingsår för de kvinnor som vill testa något nytt.

– Vi vill ha fler duktiga medarbetare i branschen, då duger det inte att attrahera bara halva befolkningen. Jag är övertygad om att det fortfarande finns en massa fördomar om vad tjejer respektive killar kan och förväntas göra. Detta handlar om hela samhället och den uppfostran vi ger våra barn. Vi tycker att det går för långsamt och vill nu dra vårt strå till stacken för ett mer jämställt samhälle, säger Lotta Brändström, affärsområdeschef Anläggning på Peab.

Byggåret är rikstäckande och kommer att genomföras på följande orter: Kiruna, Skellefteå, Umeå, Sundsvall, Västerås, Stockholm, Örebro, Nyköping, Norrköping, Linköping, Jönköping, Uddevalla, Borås, Göteborg, Kalmar, Malmö och Helsingborg. Totalt handlar det om drygt 50 lärlingsplatser.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige