Image
ABB:s ny anläggning i Västerås ska stå klar 2026.
ABB:s ny anläggning i Västerås ska stå klar 2026. Bild: ABB

Peab bygger när jätten lämnar Castellum

Bygg/Arkitektur Tidigare i år stod det klart att ABB kommer lämna cirka 40 000 kvadratmeter i centrala Västerås, där de idag hyr av Castellum. 2026 ska det nya campuset stå klart på Finnslätten.
Publicerad den 31 Oktober 2023

Peab har skrivit kontrakt med elektrifierings- och automationsföretaget ABB för den första fasen som omfattar projektering av ABB Robotics Campus som planeras att byggas i Västerås.

Den nya anläggningen kommer att utöka ABB:s nuvarande produktionskapacitet med 50 procent och ersätta de nio byggnaderna som utgjort robotverksamheten i Västerås sedan 1974. Kontraktet med Castellum löper till 2025 och då det nya campuset väntas tas i bruk 2026 så är det sannolikt att det kontraktet kommer förlängas minst ett år. Castellum menar att de redan nu har stora planer för vad de kommer göra med de 40 000 kvadratmeter som blir lediga vid utflyttningen.

Anläggningen förses med solceller, batterilagring och energibrunnar i ett hållbart energisystem som kommer att integreras med områdets allmänna energiförsörjning. Campuset kommer att innefatta produktion, ett forsknings- och utvecklingscenter, kontor, kundupplevelsecenter och utbildningscenter. Den totala arean för anläggningen blir 65 000 kvadratmeter.
– Vi är stolta över att få vara med och bidra till denna anläggning. Detta projekt markerar spännande framsteg inom teknik och produktion som kommer att stärka Västerås position i världen som ett centrum för avancerad robotteknik. Vi på Peab är väl rustade för att driva ett projekt av den här storleken och ser fram emot att sätta igång arbetet med den första fasen, säger Stefan Danielsson, affärsområdeschef Bygg på Peab.

Projektet genomförs i två skeden där avtalet som nu tecknats omfattar projektering och fastställande av budget. Andra skedet innefattar bygghandlingsprojektering, produktion och driftsättning.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Artikelserien del 4: Från ruinens brant till lyckad rekonstruktion

Bolag Ett turbulent år. Så kan man sammanfatta året mellan 2019 till 2020 för Real Holding. Men de lyckades vända på skutan trots att rekonstruktionen tog mer än ett år att genomföra. Det läser du här mer om i Fastighetssveriges fjärde del i artikelserien om konkurser och rekonstruktioner vi minns.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige