Image

Pangea och Mrec i strategiskt samarbete

Bolag Pangea Property Partners, med kontor i Stockholm, Oslo och London, samt Helsingforsbaserade Mrec (före detta Tenzing) inleder ett nära samarbete för att dra nytta av det ökade intresset för pan-nordiska fastighetsaffärer.
Publicerad den 18 Januari 2016
Bård Bjølgerud, vd och partner på Pangea Property Partners. Bild: Pangea
Bård Bjølgerud, vd och partner på Pangea Property Partners. Ville Mannila, vd på Mrec Bild: Mrec
Ville Mannila, vd på Mrec

Samarbetet är ömsesidigt fördelaktigt och stärker Pangea Property Partners i Finland samt ger Mrec ett bredare nätverk i Norden och internationellt. Samarbetet träder i kraft omgående och bygger vidare på ett tidigare analyssamarbete mellan bolagen.

– Vi har nu tre kontor i Norden och ett nyöppnat kontor i London. Det ger oss en unik position som den ledande rådgivaren inom corporate finance och fastighetsrelaterade transaktioner i Norden. Den nordiska fastighetsmarknaden är väldigt stark just nu och drivs till stor del av landsöverskridande affärer. Genom det här samarbetet får vi en ännu starkare plattform som gynnar våra kunder, säger Bård Bjølgerud, vd och Partner på Pangea Property Partners.

Under de senaste åren har intresset för Norden ökat markant bland internationella köpare. Den nordiska transaktionsvolymen uppgick till 40,4 miljarder euro under 2015, varav utländska köpare stod för 13,3 miljarder euro (33 procent av volymen), enligt siffror från Pangea Property Research. Det är en ökning på drygt 110 procent jämfört med de utländska köparnas förvärvsvolym under 2014.

Mrec startade 2010 och har idag fem rutinerade transaktionskonsulter. Som ett resultat av moderbolagets försäljning under 2014 fick delar av personalen möjlighet att köpa loss bolaget och ändrade namnet till Mrec. Fram till idag har Mrec agerat rådgivare i mer än 25 transaktioner med ett samlat fastighetsvärde över en miljard euro. Exempelvis var Mrec nyligen rådgivare till Hemfosa i deras första förvärv i Finland samt rådgivare till Ilmarinen vid deras etablering av Antilooppi med en startportfölj på 400 miljoner euro och en målvolym på 1,5 miljarder euro.

– Vi är glada att få den här möjligheten att utvidga vår verksamhet och förbättra vårt kontaktnät. Vi ser fram emot ett nära samarbete framöver med likasinnade Pangea Property Partners. Med det här upplägget kan vi ge våra kunder ännu bättre stöd inom framförallt landsöverskridande affärer, säger vd Ville Mannila på Mrec.

Pangea Property Partners har haft en nyckelroll i den ökade aktiviteten på den nordiska fastighetsmarknaden, exempelvis som köprådgivare till Starwood Capital Group och Citycon i två av förra årets tre störstafastighetsaffärer i Norden. Under 2015 var Pangea Property Partners rådgivare i ungefär 50 transaktioner med ett underliggande fastighetsvärde på nära sju miljarder euro.

– Vi är väldigt imponerade av teamet på Mrec och deras framgångar som en oberoende aktör. Det finns en nära samhörighet med Pangea Property Partners och det här är ett utmärkt sätt för oss att öka närvaron i Finland, som är en attraktiv och transparent fastighetsmarknad på frammarsch, säger Bård Bjølgerud.

Utöver att öka närvaron på den finska marknaden så har Pangea Property Partners nyligen meddelat att man öppnar kontor i London, som en reaktion på det ökade internationella intresset för den nordiska fastighetsmarknaden. Sedan tidigare har bolaget kontor i Stockholm och Oslo.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige