– Vår dispensansökan beviljades av länsstyrelsen i Jämtland våren 2013. Att Mark- och miljödomstolen gör en annan bedömning menar vi till stor del bygger på missuppfattningen att trehundra långsiktiga arbetstillfällen i Härjedalen saknar allmänintresse, säger Mats Svensson, talesperson för Örndalen Resort.
Naturvårdsverket pekar i en handledning på att dispens från artskyddsförordningen framför allt ska ges till infrastrukturprojekt av stort allmänintresse. I sin överklagan till Mark- och miljööverdomstolen anför Örndalen Resort att turistisk infrastruktur bör omfattas av ett modernt synsätt på samhällsutveckling. Det gäller inte minst i ett län som Jämtland, där turismen är en basnäring.
– Härjedalens kommun stödjer överklagandet med kraft. Örndalen är ett samhälls- och infrastrukturprojekt med stor betydelse för sysselsättning, skatteunderlag och bibehållen samhällsservice i hela regionen, säger Gunilla Zetterström-Bäcke, kommunstyrelsens ordförande i Härjedalen.
Mark- och miljödomstolen anför vidare att Örndalen skulle gynna privata intressen. Detta ifrågasätts också i prövningsansökan. Redan från start har projektet drivits i samarbete med såväl offentliga som privata aktörer. Bland de engagerade finns Härjedalens kommun, Norrlandsfonden och statliga Inlandsinnovation.
I sin ursprungliga ansökan om dispens från artskyddsförordningen beskrev Örndalen Resort långtgående skyddsåtgärder för de två kungsörnar som finns i området, vilket hade stor betydelse när länsstyrelsen i Jämtlands län beviljade ansökan.
– Vi beklagar att våra planerade skyddsåtgärder för kungsörnsparet inte har beaktats av Mark- och miljödomstolen. Vårt mål har hela tiden varit att kungsörnarna ska bli kvar i området. I samband med vår överklagan presenterar vi nu kompletterande planer på ett nationellt örncentrum i anslutning till Örndalen Resort. Idén fick jag under en resa i somras, när jag studerade orangutangernas situation på Borneo, säger Mats Svensson.
Syftet med ett nationellt örncentrum är att skapa en miljö för kunskapsspridning om kungsörnar i Sverige. Örndalen Resort söker nu dialog med Naturskyddsföreningen, Sveriges Ornitologiska Förening och Kungsörn Sverige, samt offentliga myndigheter och organisationer om samverkan för att utveckla projektidén och genomföra en förstudie.
Örndalen Resort i Vemdalen kan bli Sveriges första alpina storsatsning sedan 1980-talet. Projektet är uppdelat i fyra etapper och omfattar fullt utbyggt cirka 7 000 bäddar. De sammanlagda investeringarna uppgår till två miljarder kronor och projektet beräknas långsiktigt bidra med 300 årsarbeten.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.