Image

Ökat inflöde av icke-europeiskt kapital

Transaktioner CBRE:s senaste undersökning visar att ickeeuropeiska fastighetsinvesterare stod för 25 procent av köpaktiviteten på den europeiska marknaden under andra kvartalet 2012. Det är den högsta andelen sedan andra kvartalet 2007, det vill säga före finanskrisens utbrott.
Publicerad den 14 September 2012

Det är det nordamerikanska kapitalet som dominerar men under 2012 har det också skett en betydande ökning av aktiviteten bland köpare från Asien, Mellanöstern och Latinamerika, särskilt under andra kvartalet 2012.

Totalt sett sjönk fastighetsinvesteringsaktiviteten en aning till 24,3 miljarder euro under andra kvartalet 2012.

Det är en nedgång med fem procent jämfört med första kvartalet 2012 och med nio procent jämfört med den totala aktiviteten under andra kvartalet 2011. ”Cross-borderinvesteringarna” (investeringar gjorda av köpare hemmahörande i ett annat land än det där investeringen gjordes) ökade dock, både procentuellt (till 46 procent) och i absoluta tal.

- Ickeeuropeiska fastighetsinvesterare dominerar för närvarande på de marknader där de är aktiva. De tio största transaktionerna i London under första halvåret 2012 gick samtliga till utländska investerare. Nio av dem genomfördes av aktörer etablerade utanför Europa. Dessa aktörer har nu ett betydande inflytande över priserna på den europeiska marknaden, särskilt för de mycket efterfrågade prime-produkterna, kommenterar Jonathan Hull, chef för EMEA Capital Markets, på CBRE.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

CBRE Sweden på Branschguiden

På CBRE är vår passion att leverera marknadsledande fastighetsrådgivning som gör det möjligt för våra kunder att blomstra – i hela världen.

CBRE Group Inc. är världens största företag inom fastighetsrådgivning med huvudkontor i Los Angeles, USA. Företaget har runt 80 000 anställda och fler än 450 kontor som stödjer fastighetsägare, investerare samt hyresgäster över hela världen.

CBRE i Sverige erbjuder strategisk rådgivning inom – fastighetstransaktioner, hyresgästrepresentation, förvaltning, uthyrning och utveckling, samt värdering. Vi arbetar även med res...

Läs mer om CBRE Sweden på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

De investerade mest i det egna beståndet under 2023

Lista Fastighetssverige listar nu vilka noterade bolag som investerade mest i sina fastigheter under föregående år.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige