Allt fler enskilda byggnader miljöcertifieras i Sverige. Aktörern tycker att det är en positiv utveckling men att den inte räcker till för att skapa lokala samhällen som är miljömässigt och socialt hållbara. För att lyckas med det behövs en utökad samordning mellan alla inblandade parter redan vid planeringen av en stadsdel. Därför samarbetar nu statliga verk, kommuner, byggherrar, fastighetsägare, arkitekter, konsulter, energibolag, organisationer och forskare för att utveckla en gemensam arbetsprocess som engagerar och leder till hållbar stadsutveckling.
- Ett certifieringssystem för stadsdelar fångar mångfalden av frågor i projektens alla steg, säger Tobias Malmgren på Energimyndigheten.
- Vi ser detta som ett viktigt framtida styrmedel och vill därför vara med och påverka så att kravnivåerna hamnar på en bra nivå.
Första steget i samarbetet är att utvärdera hur internationella certifieringssystem för hållbar stadsutveckling kan utvecklas och införas i Sverige.
FAKTA
Medverkande i projektet Hållbarhetscertifiering av stadsdelar (HCS) är NCC, Peab, Diligentia, WSP, IVL Svenska Miljöinstitutet, Umeå kommun, Stockholms stad, Norrköpings kommun, Malmö stad, Göteborg stad, Sweden Green Building Council, Energimyndigheten, Trafikverket, Göteborg Energi, White, KTH, Atkins, Två Punkt Noll, Delegationen för hållbara städer, Vasakronan, HSB, Riksbyggen och Mistra Urban Future.
Projektet finansieras av medverkande aktörer och Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond. Fler organisationer kan komma att ansluta till samarbetet redan under våren.
Presenteras av WeOffice
Presenteras av Pattern Geographic
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.