Image

Nytt samarbete för hållbarhetscertifiering av stadsdelar

Sverige 22 aktörer, bland annat fastighets- och byggbolag, kommuner och organisationer, har dragit igång projektet Hållbarhetscertifiering av stadsdelar (HCS). Syftet är att förbättra samordningen mellan stat, kommun och privata intressenter.
Publicerad den 24 Mars 2011

Allt fler enskilda byggnader miljöcertifieras i Sverige. Aktörern tycker att det är en positiv utveckling men att den inte räcker till för att skapa lokala samhällen som är miljömässigt och socialt hållbara. För att lyckas med det behövs en utökad samordning mellan alla inblandade parter redan vid planeringen av en stadsdel. Därför samarbetar nu statliga verk, kommuner, byggherrar, fastighetsägare, arkitekter, konsulter, energibolag, organisationer och forskare för att utveckla en gemensam arbetsprocess som engagerar och leder till hållbar stadsutveckling.

- Ett certifieringssystem för stadsdelar fångar mångfalden av frågor i projektens alla steg, säger Tobias Malmgren på Energimyndigheten.

- Vi ser detta som ett viktigt framtida styrmedel och vill därför vara med och påverka så att kravnivåerna hamnar på en bra nivå.

Första steget i samarbetet är att utvärdera hur internationella certifieringssystem för hållbar stadsutveckling kan utvecklas och införas i Sverige.


FAKTA
Medverkande i projektet Hållbarhetscertifiering av stadsdelar (HCS) är NCC, Peab, Diligentia, WSP, IVL Svenska Miljöinstitutet, Umeå kommun, Stockholms stad, Norrköpings kommun, Malmö stad, Göteborg stad, Sweden Green Building Council, Energimyndigheten, Trafikverket, Göteborg Energi, White, KTH, Atkins, Två Punkt Noll, Delegationen för hållbara städer, Vasakronan, HSB, Riksbyggen och Mistra Urban Future.

Projektet finansieras av medverkande aktörer och Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond. Fler organisationer kan komma att ansluta till samarbetet redan under våren.


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Oscar Properties styrelseordförande om Engelberts avgång: "Han är en visionär"

Karriär Oscar Properties har genomgått metamorfos. Det är vad Peter Norman, styrelseordförande i Oscar Properties, anger som anledningen till att bolagets vd sen 19 år nu ska lämna över till Carl Janglin.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige