Ett av Varma, Capman Nordic Real Estate och Cavendo samägt bolag köper det 49 400 kvadratmeter stora köpcentrumet Heron City beläget i Nordens största handelsområde, Kungens Kurva i Stockholm. Säljare är fastighetsfonden Niam och priset uppgår till 930 miljoner kronor (98 miljoner euro).
Heron Citys största hyresgäster är SF Bio med Sveriges största biograf, elektronikkedjan MediaMarkt, inrednings- och möbelkedjan Mio, dagligvarukedjan Willy’s och sportkedjan XXL. Tack vare sin attraktiva butiksmix har Heron Citys besökarantal och omsättning vuxit i takt med de senaste årens expansion av Kungens Kurva. 2015 hade Heron City 7,2 miljoner besökare. Köpcentrumet kommer dessutom att gynnas av infrastrukturprojektet Förbifart Stockholm vilket kommer att innebära avsevärt förbättrade förbindelser och ett utökat upptagningsområde.
– Vi är mycket glada över samarbetet med vår långsiktiga partner och placerare Varma samt vår nya partner Cavendo, vilka ansvarar för att realisera en utvecklingsplan för köpcentrumet. Vi ser flera utvecklingsmöjligheter för Heron City och därför passar det utmärkt ihop med vår value-add strategi, kommenterar Senior Partner Ed Williams på Capman Real Estate.
– Varma hör till de ledande fastighetsplacerarna i Finland, men vi söker aktivt möjligheter att sprida våra fastighetsplaceringar även internationellt. Att utöka placeringsportföljen i det etablerade och växande området Kungens Kurva i södra Stockholm är en spännande möjlighet för oss. Samarbetet med Capman och Cavendo ger oss goda förutsättningar för att utveckla fastigheten, säger Ilkka Tomperi, direktör med ansvar för Varmas fastighetsplaceringar.
– Vi är stolta över att inleda ett samarbete med Varma och Capman. Heron City är en fastighet med starka fundamenta samtidigt som det finns goda möjligheter att skapa mervärden genom en aktiv förvaltning, vilket går väl ihop med Cavendos placeringsfilosofi. Vi ser fram emot att utveckla fastigheten till sin fulla potential i samarbete med våra partners, kommenterar Joakim Karlsson, vd på Cavendo.
Samtidigt som försäljningen av Heron City görs avvecklar Niam sin fjärde fond. Niam avslutar därmed sin fjärde fond med ett mycket gott resultat. Niam IV har levererat en avkastning som placerar fonden bland de fem procent högst rankade fonderna i världen enligt Cambridge Associates benchmark.
Niam IV stängde 2008 med ett totalt eget kapital på cirka 6,5 miljarder. Fram till 2011 förvärvade Niam IV närmare 80 kontors- och handelsfastigheter, framförallt i Sverige och Norge, för drygt 20 miljarder. Niam har för fondens räkning genomfört några utav de största transaktionerna i den nordiska marknaden genom förvärvet av 40 kontorsfastigheter i Sverige från AP Fastigheter under 2008 och förvärvet av Sektor Eiendomsutvikling 2010 i Norge.
”Fond IV:s marknadsledande avkastning har ytterligare stärkt Niams position som den obestridda ledande fastighetsfondsförvaltaren i norra Europa. Niams noggranna urvalsprocess vid förvärv och aktiva förvaltningsstrategi skapar mervärde i varje investering och en attraktiv riskjusterad avkastning för våra kunder. Jag känner mig trygg i att Niams organisation kommer fortsätta leverera på högsta nivå i våra fonder som för närvarande är i förvaltning och under uppbyggnad med en samlad kapacitet på 40 miljarder i fastighetsvärde, säger Niams vd Johan Bergman.
Säljarens rådgivare var CBRE.
På CBRE är vår passion att leverera marknadsledande fastighetsrådgivning som gör det möjligt för våra kunder att blomstra – i hela världen.
CBRE Group Inc. är världens största företag inom fastighetsrådgivning med huvudkontor i Los Angeles, USA. Företaget har runt 80 000 anställda och fler än 450 kontor som stödjer fastighetsägare, investerare samt hyresgäster över hela världen.
CBRE i Sverige erbjuder strategisk rådgivning inom – fastighetstransaktioner, hyresgästrepresentation, förvaltning, uthyrning och utveckling, samt värdering. Vi arbetar även med res...
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av CDVI
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Aros Kapital
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.