Byggnaden blir cirka 13 500 kvadratmeter och kommer bestå av bland annat behandlingsdel, klinik, patienthotell med cirka 90 rum och en restaurang.
– Tekniken och utrustningen som används på kliniken kräver avancerad byggnadsteknik och stor hantverksskicklighet. Våra visualiseringsprogram med bygghandlingarna i 3D visar tydligt husets konstruktion och byggprocessen. Det underlättar samarbete mellan alla parter, säger Johan Wiberg, entreprenadchef på NCC Construction Region Stockholm/Mälardalen.
Skandionkliniken är den första i sitt slag i Norden. Istället för traditionell strålbehandling med röntgenstrålning eller elektronikstrålning sker behandlingen på Skandionkliniken med protoner. Byggnaden är specialutformad för verksamheten, bland annat är väggarna till behandlingsdelen 3,5 meter tjocka.
Projektet genomförs som en samverkansentreprenad, som i NCC kallas partnering. Det är en strukturerad samarbetsform där byggherre, konsulter och entreprenörer gemensamt löser en bygguppgift. Metoden baseras på ett öppet och förtroendefullt samarbete där parternas yrkeskunskaper kompletterar varandra genom projektets alla skeden.
- Skandionkliniken är ett stort projekt med exakta tidsplaner, som kräver ett aktivt och intensivt samarbete. Samverkansprojektet med NCC, där alla är med från början i processen, förenklar styrningen av projektet, säger Tomas Nilsson, projektledare på Akademiska Hus.
Projektet startar i juni 2011 och beräknas vara klart i maj 2014. Det sysselsätter i snitt 75 personer. Ordern registreras under andra kvartalet 2011.
Presenteras av Technogym
Energi/miljö Fler samhällsaktörer, inte minst i fastighetsbranschen, behöver förstå att investeringar i social hållbarhet både gynnar samhället i stort och ger god avkastning. Det skriver Atusa Rezai, produktchef och medgrunare, Sindi, samt nyligen utsedd till Årets Unga Hållbarhetsprofil.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.