– Det känns verkligen roligt att vi nu är igång och att vi följer de intentioner som finns i vårt ramavtal, säger Stefan Lindbäck, vd på Lindbäcks som är landets ledande aktör inom industriellt byggande.
Ramavtalet mellan Lindbäcks Bygg och Rikshem, som undertecknades i juni, omfattar en beställning på 2 500 lägenheter under en femårsperiod. Byggsatsningen som är värd 2 miljarder kronor är den största order hittills för det Piteåbaserade familjeföretaget.
Samarbetet inleds nu med två stora projekt i Mälardalen. I området Kantorn i Uppsala byggs 366 mindre hyresrätter med en tydlig miljöprofil. Lindbäcks bygger i trä vilket miljömässigt är ett överlägset material. Dessutom kommer lägenheterna att ha en låg energiförbrukning som understiger 60 kWh/år. Det blir små, välplanerade lägenheter med bra planlösning och hög standard.
– Efterfrågan på mindre lägenheter är väldigt stor och inte bara bland unga. Vi har lång erfarenhet av att bygga mindre lägenheter och har tillsammans med Rikshem utvecklat trevliga ettor och tvåor med många smarta lösningar, säger David Jonsson, affärsområdeschef på Lindbäcks Bygg.
Markarbetena drar igång efter årsskiftet och i maj börjar de första av de tolv husen monteras på plats. Lindbäcks bygger stora delar av den färdiga byggnaden i volymer i fabriken i Piteå, vilket ger en kort projekttid. I början av år 2016 kommer de första husen i Uppsala att vara klara för inflyttning.
I Kista, på Kistahöjden, bygger Lindbäcks 118 mindre lägenheter för Rikshem. Inflyttning sker under slutet av 2015 och 2016.
Lindbäcks känner av en stark efterfrågan från marknaden och därför etablerar företaget nu ytterligare en fabrik i Piteå. När den nya produktionsanläggningen står färdig 2017 kommer Lindbäcks att kunna producera 3 600 kvadratmeter nyckelfärdiga bostäder varje vecka.
Rikshem är ett av Sveriges största privata fastighetsbolag. Vi äger, förvaltar och utvecklar bostäder och samhällsfastigheter i utvalda kommuner. Där erbjuder vi tryggt, trivsamt och flexibelt boende i attraktiva lägen. Rikshem ägs av Fjärde AP-fonden och AMF. Läs mer på rikshem.se
Bygg/Arkitektur Från politikens håll så har man tagit ett större grepp om vikten av kultur i stadsutvecklingen. Under mandatperioden har det rödgröna styret i Göteborg uttalat ett mål om att just möjliggöra det och Pär Johansson (S), ordförande kulturnämnden i Göteborgs stad, säger att man inte längre kan se kulturen som ett komplement till stadsutvecklingen utan som en grundförutsättning. Därmed kräver det även en dialog mellan fastighetsägare och staden.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.