– Ett konkurrenskraftigt och dynamiskt företagsklimat är grunden för tillväxt och jobbskapande. Villkoren för företagande ska stödja sund konkurrens, vara internationellt konkurrenskraftiga och innehålla förutsebara regelverk, säger finansminister Magdalena Andersson.
Regeringen vill att skattesystemet ska motverka att företagens vinster förs ut obeskattade från Sverige genom ränteavdrag. Det är ett av skälen till att regeringen föreslår en generell begränsning av ränteavdrag i bolagssektorn kombinerat med en sänkning av bolagsskatten till 20,6 procent. Avdragsbegränsningen är utformad som en så kallad EBITDA-regel med ett avdragsutrymme om 30 procent. Bolagsskattesatsen sänks i två steg fram till 2021.
Förslaget medför en större neutralitet i beskattningen av eget respektive lånat kapital och innehåller undantagsregler som gynnar små och medelstora företag. Endast 1 procent av företagen beräknas omfattas av begränsningsreglerna medan små och medelstora företag får en skattesänkning.
I remissen föreslås också ett avdragsförbud för ränta vid vissa gränsöverskridande situationer (hybridregler) och att reglerna om begränsning av ränteavdrag för vissa interna lån som motverkar aggressiv skatteplanering snävas in och blir mer träffsäkra. Det föreslås också skatteregler om finansiella leasingavtal.
– Förslagen innebär att aggressiv skatteplanering med ränteavdrag blir svårare, vilket ökar skattesystemets legitimitet. Incitamenten till skuldsättning minskar också och därmed ökar motståndskraften i ekonomin, säger Magdalena Andersson.
Regeringen anser att den höga takt på byggandet av hyreshus som råder i dag behöver upprätthållas och föreslår därför ett primäravdrag för hyreshus.
Regeringen anser även att det kan finnas skäl till undantag från begränsningsreglerna för långsiktiga offentliga infrastrukturprojekt. Frågan kräver dock ytterligare beredningsunderlag och regeringen avser att återkomma i denna del.
– Regeringens ambition om att försvåra skatteplanering ska inte innebära en allmän skattehöjning. Vi sänker därför bolagsskattesatsen. Den svenska modellen med breda skattebaser och låga skattesatser har visat sig gynnsam över tid. Omläggningen främjar ett stabilt och hållbart skattesystem som bidrar till att finansiera välfärden, säger Magdalena Andersson.
Magdalena Andersson medger att förslaget kan bli kritiserat av fastighetsbolag.
– Det kommer säkert kunna finnas synpunkter i en del fastighetsbolag som har kommersiella fastigheter som kan påverkas av det här, säger hon.
De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.
Presenteras av CDVI
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Ekonomi/Finansiering Fondförvaltaren Peter Norhammar tipsar om tre fastighetsaktier att ge bort i julklapp, där bland annat en storspelare inom logistik borde finnas med på önskelistan. Dessutom blickar han tillbaka på det volatila året och spanar om förväntningarna på fastighetsbörsen under 2025.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.