Image

Internationell investerare storköper

Transaktioner Oslobaserade NLI Eiendomsinvest säljer en nordisk logistik- och industriportfölj till Round Hill Capital och Stepstone Group Real Estate för cirka 1,6 miljarder kronor, varav cirka 950 miljoner kronor gäller fastigheter i Sverige.
Publicerad den 2 September 2016

Round Hill Capital, en ledande europeisk specialistfirma inom fastighetsinvestering och fondförvaltning, har i partnerskap med Stepstone Group köpt en portfölj, bestående av sex aggregerade portföljer som innehåller 18 fastigheter på cirka 326 000 kvadratmeter i Sverige, Norge och Danmark.

Det ger geografisk spridning, skiftande hyresgäster och starka avtal över flera olika branscher. Portföljen förvärvades från en grupp företag i NLI Eiendomsinvest AS, ett fastighetsinvestmentbolag baserat i Oslo, Norge.

Förvärvet markerar Round Hill Capitals inträde i Norden.

Colliers, både i Norge, Sverige och Storbritannien var rådgivare till köparen Round Hill Capitals. DLA Piper var Round Hills juridiskt ombud. Rådgivare åt NLI Eiendomsinvest var Pangea.

Michael Bickford, grundare av och vd för Round Hill Capital:

- Round Hill har utvärderat de nordiska marknaderna i flera år och är glada över att ha förvärvat NLI Eiendomsinvest-portföljen, som ger stabila hyresintäkter och en positiv riskjusterad avkastning som stämmer överens med vår övergripande investeringsstrategi. Vi kommer att använda vår grundläggande erfarenhet och expertis för att bygga upp ett lokalt administrationsteam och fortsätta söka på marknaden efter andra portföljer och fastigheter med liknande värdeegenskaper.

- Vi tror att Norden drar nytta av positiva makroekonomiska trender, attraktiv avkastning för affärs-, industri- och logistikfastigheter och stark tillväxt inom hyresmarknaden.

Per Morten Kiil, vd för NLI Eiendomsinvest:
- Det här är fondens slutliga avyttrande i linje med vår strategi för att avveckla hela portföljen. Vi har arbetat kontinuerligt för att optimera portföljen och den här försäljningen uppfyller fondens strategiska mål när den närmar sig förfallodagen.

- Fonden grep tillfället när internationella investerare visade ett starkt intresse för att ta sig in på den nordiska logistik- och industrimarknaden.

Dan Törnsten, vd Colliers International i Sverige:
- Genom ett samarbete mellan Colliers Sverige och Colliers Norge har vi genomfört köprådgivningsuppdraget i NLI portföljen åt Round Hill Capital. Det är alltid spännande att vara med som köprådgivare i en större affär som med Round Hill Capital och det är extra roligt när vi får använda vår styrka som Colliers har genom ett tätt nordiskt samarbete och en stark global organisation. Hela affären är på cirka 1.6 miljarder kronor varav cirka 950 miljoner i Sverige.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige