Image

Hög handels-transaktionsvolym i Europa under Q4

Transaktioner Investeringarna i handelsfastigheter i Europa ökade till 13,5 miljarder euro under Q4 2012 – en ökning på 50 procent jämfört med de senaste tre årens kvartalsgenomsnitt på 9,0 miljarder euro, och en ökning med hela 90 procent jämfört med Q3 2012, enligt de senaste analyserna från CBRE.
Publicerad den 12 Februari 2013

De senaste resultaten kommer efter tre relativt lugna kvartal, när i genomsnitt handelsfastigheter för 6,4 miljarder euro bytte ägare. Den låga siffran beror till stor del på en brist på högkvalitativa fastigheter. De starka siffrorna för Q4 2012 påverkades kraftigt av ”årsslutseffekten”, som var mer markant i handelssektorn än i den europeiska investeringsmarknaden för kommersiella fastigheter som helhet.

Investeringar i handelsfastigheter i Europa ökade med 36 procent under Q4 2012 jämfört med samma period 2011.

De västeuropeiska marknaderna, i synnerhet Tyskland och Norden, drog till sig majoriteten av investeringarna i handelsfastigheter under Q4 2012. I Norge var transaktionsvolymen för handelsfastigheter betydligt högre än under Q4 2011, vilket gör Norge till en av Europas fem största marknader för investeringar i handelsfastigheter under 2012.

Tyskland blir allt populärare bland internationella investerare, och cross-borderaffärerna i handelssektorn steg till nästan 60 procent under det andra halvåret 2012. De här marknaderna har gynnats av en starkare ekonomi och lokala aktörer som utnyttjat fördelaktiga marknadsförhållanden till att sälja.

Bland de senaste affärerna finns Kista Galleria i Stockholm på över 500 miljoner euro, Niams avyttring av sin andel på 72,5 % i norska Sektor Gruppen och det amerikanska riskkapitalbolaget Lone Stars förvärv av fastigheter, varav en hög andel var handelsfastigheter, i östra Tyskland för över 1 miljard euro.

- Den relativt stora transaktionsvolymen av handelsfastigheter (cirka 20 procent av den totala volymen i Sverige) visar med all tydlighet att handelsfastigheter är ett fortsatt starkt investeringsslag även i Sverige, säger CBRE Sveriges capital markets-chef Daniel Andersson.

Marknaderna i södra Europa och i utkanten av centrala och östra Europa var fortsatt lugna, med betydligt lägre aktivitet jämfört med för ungefär ett år sedan. Mot bakgrund av den generellt sett ökande aktiviteten i Europa under Q4 är det uppenbart att investerarna fortfarande är ovilliga att ta risker, utan fortsätter att fokusera på de mer stabila marknaderna på de svagare marknadernas bekostnad.

John Welham, Head of European Retail Investment på CBRE, säger:
- Upptrappningen av investeringarna i handel under Q4 2012 berodde troligtvis mest på att avtal som förhandlats fram under året nu slöts, snarare än att investerarna blivit mer positivt inställda. Generellt sett är investerarna fortfarande fokuserade på de centrala marknaderna i Norden och Västeuropa, och investeringsvolymerna i södra och östra Europa är mycket små.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

CBRE Sweden på Branschguiden

På CBRE är vår passion att leverera marknadsledande fastighetsrådgivning som gör det möjligt för våra kunder att blomstra – i hela världen.

CBRE Group Inc. är världens största företag inom fastighetsrådgivning med huvudkontor i Los Angeles, USA. Företaget har runt 80 000 anställda och fler än 450 kontor som stödjer fastighetsägare, investerare samt hyresgäster över hela världen.

CBRE i Sverige erbjuder strategisk rådgivning inom – fastighetstransaktioner, hyresgästrepresentation, förvaltning, uthyrning och utveckling, samt värdering. Vi arbetar även med res...

Läs mer om CBRE Sweden på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Hjärnan i fokus när AMF "labbar" framtidens kontor

Bygg/Arkitektur Med hjärnan i fokus. Så kan man kanske sammanfatta hur AMF Fastigheter tillsammans med Merry Monday tagit sig an det nya huvudkontoret. I hjärtat av Mood-huset så kommer kollegorna med start måndag välkomnas in i tre av årets årstider. Fastighetssverige var där för att få ta del av de tankar som format det framtidsspanande kontorslandskapet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige