Image
 Tomas Hansson, Stefan Attefall och Christofer Söderström tar första spadtaget i Visättra.
Tomas Hansson, Stefan Attefall och Christofer Söderström tar första spadtaget i Visättra.

Första spadtag för 344 student- och ungdomslägenheter i Huddinge

Bygg/Arkitektur I går togs det första spadtaget för Visättra ängar, ett nytt bostadsområde i Huddinge. I spaden höll Stefan Attefall, civil- och bostadsminister, Tomas Hansson, kommunalråd i Huddinge kommun och Christofer Söderström, projektutvecklare på Wästbygg Projektutveckling Stockholm AB. Bostäderna utvecklas och byggs av Wästbygg och ska vara inflyttningsklara etappvis under hösten 2015 och våren 2016.
Publicerad den 24 Juni 2014

I december 2012 utlyste Huddinge kommun en anbudstävling för utveckling av fyra kvarter med nya bostäder i kommunen. Ett krav var att minst 200 studentbostäder skulle ingå i en första utbyggnadsetapp. Wästbygg Projektutveckling Stockholm AB vann tävlingen för två av kvarteren. I det ena av dessa uppförs nu 344 student- och ungdomslägenheter på gångavstånd till Södertörns högskola. Kvarter nummer två kommer att bebyggas med 80 normalstora hyresrätter med start någon gång under 2015.

Tack vare Boverkets nya regler som träder i kraft den 1 juli, som bland annat medger att ytan i lägenheter upp till 35 kvadratmeter kan disponeras på ett mer effektivt sätt, har antalet lägenheter kunnat ökas från 309 till 344 i fastigheten. Bostäderna uppförs för att klara certifiering enligt Miljöbyggnad Silver, vilket säkerställer låg energianvändning och god kvalitet på inomhusmiljön.

– Det är alltid glädjande för en bostadsminister att vara med och ta första spadtaget för nya studentbostäder. Extra glädjande är det i det här fallet där det har blivit fler bostäder än vad man räknat med från början, tack vare regeringens regelförenklingar för studentbostäder, säger Stefan Attefall, (KD), civil- och bostadsminister.

– Vi har i Huddinges bostadsplanering särskilt prioriterat ungdoms- och studentlägenheter eftersom behovet av dessa är så stort. Det här projektet ger därför universitet och högskolor i området en ökad konkurrenskraft och stärker därmed Huddinge som högskolekommun. Bostäderna bidrar också till en fortsatt stark utveckling av den regionala stadskärnan Flemingsberg, säger Tomas Hansson, (KD), kommunalråd i Huddinge och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Wästbygg kommer att bygga ytterligare studentlägenheter. Efterfrågan är stor i hela Stockholmsregionen. Enligt stiftelsen Stockholms studentbostäder står cirka 22 000 personer i kö för en studentbostad.

– Utöver dessa 344 lägenheter kommer Wästbygg senare i år att inleda byggandet av ytterligare 370 studentlägenheter i Stockholmsregionen. Dessutom påbörjade vi 222 ”vanliga” hyresrätter i Haninge i slutet av 2013. Vi har därmed närmare tusen egenutvecklade hyresrätter i planering och produktion i Storstockholm, berättar Pero Popovski, vd på Wästbygg Projektutveckling Stockholm AB.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige