Image

Europeiska banker har sålt fastighetslån för 7,5 miljarder euro i år

Transaktioner Europeiska banker har genomfört offentliggjorda försäljningar av kommersiella fastighetslån för över 7,5 miljarder euro hittills under 2012, enligt CBRE.
Publicerad den 9 Oktober 2012

CBRE har noterat 14 transaktioner, i vilka regionens långivare har avyttrat en rad låneportföljer, bland annat sådana med säkerhet i tillgångar i såväl USA och Australien som Europa.

Av dessa var sex försäljningar av låneportföljer där tillgångarna enbart fanns i Storbritannien och på Irland. Enligt uppgifter nyligen säljer Lloyds Banking Group en portfölj av huvudsakligen irländska lån värderad till 2 miljarder euro bestående av över 700 enskilda fastighetslån. CBRE uppskattar att över 11 miljarder euro i lån, uppdelat på nio portföljer, för närvarande bjuds ut av regionens banker.

Natale Giostra, CBRE:s chef för debt advisory i EMEA och Storbritannien, säger:
- Europeiska banker som vill minska sin exponering i fastigheter har framgångsrikt genomfört affärer i både presterande och nödlidande låneportföljer i år. Vissa institutioner som RBS säger sig nu föredra försäljning av tillgångar där de har kontroll över den fysiska egendomen. Vi kan dock se av exemplet Lloyds att avyttringar av lån fortfarande betraktas som den mest effektiva strategin att minska den totala exponeringen, särskilt om de underliggande tillgångarna kräver aktiv förvaltning eller består av mindre partier som är tidskrävande och kostsamt att göra affärer med individuellt.

Philip Cropper, vd för CBRE:s Real Estate Finance, tillägger:
- De gemensamma nämnarna för framgångsrika låneförsäljningar är en effektiv och välskött process, meriterade anbudsgivare och att förhandlingsparterna har realistiska prisförväntningar. Prissättningen är en avgörande faktor och vi har sett flera transaktioner gå om intet under året på grund av svårigheten att exakt värdera stora och komplexa låneportföljer, där andelen nödlidande lån ibland är hög. Vi förväntar oss därför inte att värdet av de slutförda låneförsäljningarna under 2012 kommer att nå upp till de 20 miljarder euro som registrerades under 2011. En rad försäljningar bör dock kunna genomföras före årets slut och ytterligare tillkännagivanden av nya låneförsäljningar är också att vänta.

Det har dessutom blivit lättare att finansiera köp av låneportföljer under 2012, vilket hjälpt upp marknaden ytterligare. Fler långivare erbjuder nu komplexa ”senior lån på lån” för att finansiera anskaffningar. Denna utveckling drivs på av de attraktiva marginaler som kan uppnås, särskilt under en period på 3–5 år.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

CBRE Sweden på Branschguiden

På CBRE är vår passion att leverera marknadsledande fastighetsrådgivning som gör det möjligt för våra kunder att blomstra – i hela världen.

CBRE Group Inc. är världens största företag inom fastighetsrådgivning med huvudkontor i Los Angeles, USA. Företaget har runt 80 000 anställda och fler än 450 kontor som stödjer fastighetsägare, investerare samt hyresgäster över hela världen.

CBRE i Sverige erbjuder strategisk rådgivning inom – fastighetstransaktioner, hyresgästrepresentation, förvaltning, uthyrning och utveckling, samt värdering. Vi arbetar även med res...

Läs mer om CBRE Sweden på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

De investerade mest i det egna beståndet under 2023

Lista Fastighetssverige listar nu vilka noterade bolag som investerade mest i sina fastigheter under föregående år.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige