– Utredningens slutsats är att en rivning av fastigheten bör möjliggöras. Vi ifrågasätter inte att Centralpalatset starkt bidragit till centrala Östersunds bebyggelsemiljö ur ett riksperspektiv, men om byggnaden tappar merparten av sina kulturvärden och riskerna med en återuppbyggnad blir oöverstigliga är det svårt att försvara ett bevarande, säger Hans Axelsson affärsutvecklingschef på Norrvidden Fastigheter.
Med hjälp av ledande experter på området har Norrvidden låtit genomföra omfattande utredningar och analyser. Den inledande rapporten från Svenska Miljöinstitutet och Skanska konstaterade bland annat att risken för framtida miljöproblem i den vatten- och mögelskadade fastigheten är uppenbar.
Det rivningslov som Norrvidden tidigare ansökte om avslogs och Länsstyrelsen önskade i april en ny fördjupad utredning om skadesituationen och möjligheterna att bevara byggnaden. Utredningen har nu genomförts och är nu inlämnad till Länsstyrelsen.
– Mot bakgrund av de tidigare utredningarnas slutsatser och av omtanke om framtida hyresgäster kom vi som fastighetsägare redan ifjol fram till att en rivning av resterna av Centralpalatset var det enda möjliga beslutet. Nu bekräftar även den fördjupade slutrapporten att fastigheten måste rivas, säger Hans Axelsson.
Presenteras av Technogym
Bolag Resona kan – och har – ambitioner på att växa. Metoden för hur de tar byggrätter till färdigställda bostäder har visat sig funka. Inte minst är den fortsatt höga produktionstakten under dessa tuffa år ett bevis på att de hittat en modell som funkar, när andra har haft svårt att komma till skott. Det säger grundaren Sam Giertz. Samtidigt så fortsätter den innovativa resan i ett samarbete med två storbolag som kan ge stora fördelar framöver.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.