Tingsrätten gör bedömningen att de fakturor åtalet avser till största delen omfattar arbete som inte utförts. Bedömningen grundas på att de åtalade kommit överens om en brottsplan och att en av dem styrt hur olika fakturor skulle utformas och skickas. Utredningen visar bland annat att det fakturerande bolaget inte hade tillräckligt med personal för att utföra arbete i den omfattning fakturorna angav och inte heller tillräcklig tillgång till drivmedel. Åtalet ogillas beträffande vissa fakturor som inte attesterats av åtalad person. Brotten är också preskriberade avseende några fakturor.
Bokföringsbrotten är en följd av brottsligheten ovan. En av de åtalade döms för grovt skattebrott som inte har något samband med övrig brottslighet. Den personen åläggs också skattetillägg.
Vid straffmätningen beaktar tingsrätten att brottsligheten varit planerad och avser stora belopp samt innebär missbruk av en förtroendeställning. Beträffande två åtalade tas hänsyn till att de fått sluta sin anställning till följd av brotten.
De åtalade döms att solidariskt betala skadestånd för ekonomisk skada till två målsägande med 9,2 miljoner kronor till Östersundshem respektive 4,4 miljoner kronor till Peab-bolaget Fältjägaren AB. Skadeståndsyrkandet för utredningskostnader ogillas. Tingsrätten ogillar också yrkandena om förverkande av utbyte av brott med hänsyn till skadeståndsskyldigheten. Kvarstaden hävs.
Två av de åtalade får näringsförbud under fem år och ett bolag döms till företagsbot om 500 000 kr.
Presenteras av Technogym
Karriär Det är några tuffa år som fastighetsbolagen lägger bakom sig. Det gäller även hushållen som sett en minskning i reallönerna. Fastighetssverige har i sin nya lista tagit fram vilken löneutveckling som vd:arna har haft från 2023 till 2024. Tydligt är att vd:arna inte förhandlar enligt märket, och vissa har till och med sett sin lön minska.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.