Image

CBRE: Fallande kontorshyror i Stockholm det närmaste året

Uthyrning CBRE:s rapport ”Sweden Property Q3 2012” visar att det fortfarande råder en stor brist på stora, sammanhängande, moderna kontorsareor inom CBD i både Stockholm och Göteborg samt att vakansgraderna fortsätter att vara låga. CBRE tror dock att hyrorna kommer att falla i Stockholm de närmaste året.
Publicerad den 19 Oktober 2012

I Stockholm hamnade tredje kvartalets siffra på cirka 4,5 procent av den totala kontorsstocken och i Göteborg på cirka 3,5 procent.

Vakansgraderna inkluderar de ytor som CBRE känner till uppkommer inom sex månader från mättillfället.

Medelhyran för primekontoren är oförändrad jämfört med föregående kvartal, 4 400 kronor per kvadratmeter och år i Stockholm och 2 500 kronor i Göteborg.

CBRE bedömer en nedgång om fem procent på medelhyran för primekontor i Stockholm under nästkommande år.

- Trenden vi ser, att företag avvaktar och omförhandlar sina kontrakt, beror både på oron för omvärldens ekonomi och på vetskapen om att nya moderna större lokaler kommer att komma ut på marknaden framöver. Många pratar om och det är offentligt att cirka 130 000 kvadratmeter kontor kommer att bli vakanta eller färdigställas inom tre år i Stockholm CBD, vilket motsvarar cirka sju procent av den totala kontorsytan i området. Det är dock inte klart att samtliga ytor blir tillgängliga som kontor under denna period. Vissa kommer att bli projekt och andra eventuellt konverteras till exempelvis hotell. Tillgänglighetstidpunkten för dessa kommer därför att variera. Osäkerheten i omvärldsekonomin som vi ser avspeglar sig hos de svenska företagen gör att vi under nästa år tror på en hyresminskning med cirka fem procent för medelhyran av primekontor i Stockholm CBD. I Göteborg är prognosen att medelhyran för primekontor förblir oförändrad, säger Pernilla Arnrud Melin, research-chef på CBRE Sverige.

- Våra vakanssiffror bekräftar min bild av marknaden. CBD, Gårda och Lindholmen har samtliga vakanser under 4,5 procent och vi ser en stor efterfrågan på de lokaler vi marknadsför överstigande 500 kvadratmeter. De kontorsprojekt i Göteborg som nu är i princip färdigställda och där flera startat på spekulation har alla varit lyckosamma och är nästan fullt uthyrda, säger Lotta Kallberg Walldén, ansvarig för CBRE:s kontorsuthyrning i Göteborg.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

CBRE Sweden på Branschguiden

På CBRE är vår passion att leverera marknadsledande fastighetsrådgivning som gör det möjligt för våra kunder att blomstra – i hela världen.

CBRE Group Inc. är världens största företag inom fastighetsrådgivning med huvudkontor i Los Angeles, USA. Företaget har runt 80 000 anställda och fler än 450 kontor som stödjer fastighetsägare, investerare samt hyresgäster över hela världen.

CBRE i Sverige erbjuder strategisk rådgivning inom – fastighetstransaktioner, hyresgästrepresentation, förvaltning, uthyrning och utveckling, samt värdering. Vi arbetar även med res...

Läs mer om CBRE Sweden på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

De investerade mest i det egna beståndet under 2023

Lista Fastighetssverige listar nu vilka noterade bolag som investerade mest i sina fastigheter under föregående år.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige