Image
Säve.
Säve. Bild: Castellum

Castellum tar nya steg på Säve

Bygg/Arkitektur Nu konkretiseras planerna för Castellums nya flexibla logistiknav vid Säve flygplats. Tillsammans med några av landets främsta konsultbolag och arkitekter ska visionen förvandlas till verklighet – ett ledande logistiknav och en plats för utveckling av hållbar mobilitet både på land och i luften. Konsultbolagen Cowi och Sweco samt arkitekterna Krook & Tjäder har anlitats för att arbeta med utredningar, energisystem och strukturplan för området.
Publicerad den 30 September 2020

– Vi har varit grundliga när vi har valt vilka som ska hjälpa oss att driva processen framåt och det känns väldigt bra att kroka arm med dessa hängivna konsulter. Tillsammans ska vi göra verklighet av vår vision för området, att skapa ett flexibelt logistiknav och en plats för utveckling och test av framtidens hållbara flyg och autonoma fordon, säger Mariette Hilmersson, vd för Region Väst på Castellum.

Cowi är huvudkonsult och står för uppdragsledning och att projektleda utredningar i planprocessen. Tillsammans med Krook & Tjäder arbetas nu en strukturplan fram för hela området, med avstamp i visionen om ett toppmodernt logistiknav med fokus på innovation, hållbara transporter och mobilitet.
– Det är mycket inspirerande att bidra till ett av regionens mest spännande utvecklingsområden. Den unika mixen mellan verksamheter ger en komplexitet där vi får använda vår breda kompetens för en optimal lösning, säger Lars-Bertil Ekman, strategisk rådgivare och uppdragsledare på Cowi.
– Ledstjärnan för arbetsprocessen är innovation och nytänkande. Inriktningen kring framtidens transporter och självkörande fordon är spännande inslag som vi hoppas kan ge avtryck i utformningen av området, säger Carolina Högvall, planeringsarkitekt på Krook & Tjäder.

Sweco är anlitade för mark- och geoutredningar samt för att ta fram ett energisystem för hela området.
– Vi är stolta över att ha fått förtroendet att arbeta med energiplanen för Säve flygplats och ser fram emot att få dela med oss av våra nationella och internationella kunskaper inom hållbar energiförsörjning, säger Magnus Lindén, Sweco.

Castellum Säve är ett tre miljoner kvadratmeter stort område som förvärvades av Castellum i slutet av 2018. Med ett utmärkt läge nära Nordens största hamn ska inom en tioårsperiod byggas ett modernt och innovativt logistiknav med fokus på att möta kundernas behov av flexibilitet och nya hållbara transportlösningar. På plats idag finns flera aktörer som sysslar med test och utveckling av elektrifierade, uppkopplade och självkörande fordon, samt utveckling av elflygplan och drönarteknik.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Arkitekterna Krook & Tjäder AB på Branschguiden

Krook & Tjäder är ett av Sveriges största arkitektkontor och en tongivande aktör i byggandet av staden. Vår kunskap sträcker sig genom hela kedjan i byggprocessen. Vi kan stadsbyggnad, arkitektur, landskap och inredning till produktdesign. Det skapar helhetssyn, verkshöjd och trygghet i genomförandet. Framför allt möjliggör vårt arbetssätt korta ledtider. Vår kompetens innefattar kreativ gestaltning med tydlig koppling till hållbarhet och beständigt byggande och en fastighetsekonomisk insikt och förståelse. Vi börjar med detaljplanen och fullbordar uppdraget med att rita byg...

Läs mer om Arkitekterna Krook & Tjäder AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige