Image
Sofia Malmsten.
Sofia Malmsten.

Årets Unga Fastighetskvinna – här är den första finalisten

Fastighetskvinnan Sofia Malmsten är arkitekten som började jobba med bostadsutveckling på Bonava blott 20 år gammal, men som sedan ett par år tillbaka driver det egna bolaget Parametric Solutions, en startup med fokus på fastighetsutveckling och digitalisering. Och så är hon finalist i Årets Unga Fastighetskvinna.
Publicerad den 29 Augusti 2022

Den 8 september – nästa torsdag – hålls seminariet Fastighetskvinnan på Grand Hotel i Stockholm.
Anmäl dig här (senast nu på fredag den 2 september).
En av höjdpunkterna på seminariet är prisutdelningen för utmärkelsen Årets Unga Fastighetskvinna som går till en kvinna, max 35 år, som gärna antar utmaningar, är en god förebild och har förutsättningar att bli en framtida ledare i branschen.
Juryn, bestående av Kristina Alvendal (ordf), Biljana Pehrsson och Caroline Arehult har utsett tre finalister – och en av dem tar hem titeln Årets Unga Fastighetskvinna 2022.
Under tre dagar presenterar vi de tre finalisterna. I dag: Sofia Malmsten, medgrundare/vd, Parametric Solutions.

Berätta om din bakgrund?
– Jag är 28 år och kommer från Göteborg. Jag är utbildad arkitekt med en examen i arkitektur och stadsbyggnad från Chalmers Tekniska högskola. Jag har även en kandidatexamen i arkitektur och teknik och med några år på maskinteknik, brukar jag säga att jag nästan är ingenjör också, säger Sofia Malmsten.

– Jag har under flera år arbetat med bostadsutveckling och har alltid haft ett stort intresse för att få vara med och skapa hem och trevliga miljöer. Redan 2014 började jag arbeta på dåvarande NCC Housing, som sedan kom att bli Bonava. Jag började som praktikant och efter det har jag, som konsult, fortsatt att arbeta på Bonava Group med både innovation, strategier, VDC och digitalisering inom bostadsutveckling.

– Under min tid på Bonava träffade jag många inspirerande kollegor och jag upptäckte intressanta kopplingar mellan teknik och områden som arkitektur, digitalisering, affärsutveckling och hållbarhet, säger Sofia Malmsten.

– Mitt intresse för detta växte fram och år 2017 sökte jag mig vidare till staden Bath i England. Där hade jag hittat ingenjörsföretaget Buro Happold Engineering som arbetade med stora, komplexa projekt. Majoriteten av projekten var antingen fotbollsarenor eller ikonbyggnader i mellanöstern och för att bemästra all den information som finns i dessa projekt arbetade vi med programmering som verktyg i projekteringsprocesserna.

– Jag tyckte det var väldigt inspirerande och såg en otrolig potential. Varje måndag stannade jag och några av mina kollegor kvar för att lära oss koda från grunden. Vi började bygga webbsidor och enklare applikationer och tankarna kring hur detta skulle kunna kopplas ihop med arkitektur och fastighetsutveckling föddes, säger Sofia Malmsten.

– Idag, fem år senare, driver jag bolaget Parametric Solutions, ett startup med fokus på just fastighetsutveckling och digitalisering.


Berätta om bakgrunden till Parametric?
– Parametric Solutions grundades 2020 av mig och min vän och kollega Erik Forsberg. Jag och Erik studerade kandidaten tillsammans på Chalmers och han arbetade dessutom på Buro Happold i England samtidigt som mig. Erik valde senare att studera teknisk fysik och har idag en master i komplexa system, med fokus på machine learning och artificiell intelligens.

– Vi såg ett stort värde i att kombinera våra kunskaper och vi startade var sin konsultfirma 2018. Vi arbetade mycket tillsammans och utförde konsultuppdrag åt bland annat Bonava, andra konsultbyråer och en forskningsgrupp inom digitala analyser på Chalmers.

– Detta gjorde vi i några år men vi insåg ganska snart att tekniken och processerna behövde göras tillgängliga för våra befintliga kunder och för fler aktörer i branschen. Därför startade vi ett gemensamt bolag där vi satsade all vår tid och kompetens på att bygga en produkt baserad på vår konsulttjänst. Vi utvecklade därför en molnbaserad plattform för parametrisk design och fastighetsutveckling i tidiga skeden. Vår vision var att bidra till effektivisering i branschen och hjälpa arkitekter och fastighetsutvecklare att förutse risker och fatta de bästa besluten kopplat till arkitektur, ekonomi och hållbarhet, säger Sofia Malmsten.

Parametric Solutions består av ett team arkitekter, programmerare och datavetare som tillsammans utvecklar en digital plattform för fastighetsutveckling och markförvärv. Med algoritmer och artificiell intelligens skapar man automatiskt ett antal byggnadskoncept för en given plats. Utifrån en specifikation (exempelvis planbestämmelser, önskvärd lägenhetsdistribution, exploateringstal och liknande) tar algoritmer fram förslag på hur en fastighet kan exploateras. Detta innebär att fastighetsutvecklare och arkitekter kan mata in tomter och få tillgång till ett stort antal förslag med tillhörande nyckeltal och KPI:er på bara några minuter.

– Vi har varit igång i två år och vi arbetar i dagsläget med lägenheter, hotell och studentbostäder. Vi är i en stängd beta-fas och arbetar med ett antal utvalda pilotkunder. Bland annat har vi ett fortsatt nära samarbete med Bonava där vi kundanpassar och konfigurerar utefter deras tekniska krav.

– Nu det senaste har vi även börjat arbeta med ett av Österrikes största fastighetsbolag. Vi konfigurerar deras byggsystem och hostar det i vår plattform. Detta gör att när de letar efter prospekt kan de på väldigt kort tid konfigurera deras prefab-system på hundratals tomter. På så sätt kan de ställa produktionskostnaderna i relation till tänkta säljintäkter och design för att få en överblick över potentiell affär, säger Sofia Malmsten.

– Vi har dessutom börjat att arbeta med industri- och logistikbyggnader där vi tar fram scenarios och optimerar kvadratmetrar, lastbryggor etcetera för att snabbt utvärdera tomtens potential.


Vad har du för yrkesmässiga ambitioner?
– Min ambition är att tillsammans med mitt team bygga upp det här bolaget, växa som entreprenör och på sikt förändra och förbättra vår bransch med ny teknologi och nya innovationer.

– Ambitionen är att nå ut till en stor del av marknaden, både här i Sverige och internationellt, och om några år hoppas jag att vi är ett team med betydligt fler som brinner för samma sak.

– Under hösten och under 2023 kommer vi även att medverka i Smart Built Environments utlysning "digitalt samhällsbyggande i praktiken". Jag kommer att vara projektledare och vi kommer i nära samarbete med bostadsutvecklare och kommuner att vidareutveckla plattformen.

– Målsättningen är att inom ett år ha ett 100-tal aktiva användare i plattformen. Parallellt med det hoppas vi ingå partnerskap med fler aktörer inom till exempel modulärt byggande eller prefabricerade byggsystem för att tillsammans ta fram ett ännu kraftigare beslutsunderlag och ytterligare öka digitaliseringen och produktiviteten i branschen.

– Jag drivs av att lära mig något nytt varje dag och komma på nya innovationer och sätt att arbeta. Jag har som ambition att fortsätta utveckla bolaget, skapa värde för våra kunder och i samband med det lära mig så mycket som möjligt på företagsresan, säger Sofia Malmsten.


Fakta
Namn: Sofia Malmsten.
Ålder: 28 år.
Bor: Göteborg.
Familj: Sambo.
Fritidsintressen: Resa, måla, umgås med vänner och familj.

Relaterade artiklar

Ämnen

Fastighetskvinnan 2023

Var: Grand Hotel, Stockholm

När: 7 september, 09.00 - 16.00

Pris: 5995 kronor exkl. moms 

Du anmäler dig till seminariet här.

Ambitionen är Fastighetskvinnan ska vara det mest inspirerande fastighetsseminariet i Sverige, där framgångsrika förebilder lyfts fram i rätt sammanhang, vilket i förlängningen leder till en bredare och mer jämställd fastighetsbransch – ett affärsseminarium som gör skillnad!

Förutom klassiska business-punkter behandlar seminariet också mångfaldsfrågor i det svenska näringslivet, med fokus på fastighetsbranschen. Unikt för seminariet är att de allra flesta av talarna är kvinnor – manliga talare medverkar endast i punkterna som handlar om jämställdhet och mångfald.

Men Fastighetskvinnan är inte ett event som bara riktar sig till kvinnor. Det riktar sig till alla som vill nätverka, bli inspirerade och uppdaterade om trenderna på fastighetsmarknaden.

Har du frågor eller funderingar? Tips eller idéer om vad som borde tas upp på seminariet? Kontakta:

Eddie Ekberg
0736 - 57 43 16
eddie.ekberg@fastighetssverige.se

Anthon Näsström
0720-707824
anthon.nasstrom@nordicpropertynews.com

Se film från ett tidigare event här:


Arrangörer:

Mer från Fastighetssverige