Anna Wingqvist har arbetat för Skanska sedan hon tog examen från KTH år 2010. Hon är just nu på väg att tillträda en nyskapad roll med titeln Distriktschef Affär. I korthet ska hon arbeta proaktivt med kund- och marknadsarbetet inom den kommersiella entreprenadverksamheten.
- Det ska bli väldigt spännande. Jag har tidigare arbetat på beställarsidan och går nu över till entreprenadsidan. Vi gör en omorganisation – jag får en nyskapad roll och tanken är att vi ska arbeta än mer kund- och marknadsdrivet, framförallt genom att ha en tidigare och mer proaktiv dialog med våra kunder och på så sätt skapa mervärde, säger Anna Wingqvist.
Tidigare har hon arbetat som projektutvecklare av kommersiella fastigheter och har bland annat arbetat med Juvelen i Uppsala och en del affärsutveckling, projekt i tidiga skeden.
2013-2014 arbetade hon under en period i Houston, Texas med utvecklingen av ett 30 000 kvadratmeter stort kontorshus.
- Jag ville arbeta någonstans i USA där processen skiljer sig så mycket som möjligt med hur det ser ut här hemma när det gäller marknad, planering och myndighetsfrågor. Och i Texas har de inga detaljplaner. Det finns vissa regler och krav kring bygglov, till exempel hur nära grannhuset man får bygga, men inga regler kring byggnadshöjd, vilken fasadtyp eller vilka verksamheter byggnaderna ska innehålla och så vidare. Det var verkligen jättespännande att driva projekt på det sättet och en värdefull erfarenhet.
Vad var det som lockade dig till fastighets- och byggbranschen från början?
- Det blev tydligt för mig under gymnasietiden att jag ville arbeta med något åt det här hållet. Först var jag inne på arkitektur, men insåg att det konstnärliga inte var det jag var mest intresserad av.
- Jag älskar mixen av ekonomi, juridik och teknik tillsammans med att fastigheter är någonting som påverkar och berör oss alla. Jag valde samhällsbyggnadsprogrammet med inriktning mot fastighetsekonomi.
- Under KTH-tiden arbetade jag extra på Diligentia. Sedan lockades jag av Skanska, med dess breda verksamhet med både beställar- och entreprenadsida, och inte minst av företagets globala förankring, den kan man inte få på så många ställen.
Men när hon började på Skanska saknade Anna Wingqvist en sak: ett nätverk för yngre medarbetare.
- Jag förvånades över att det inte fanns, så tillsammans med en kollega, Sofie Profit, startade jag OneNetwork Skanska som riktar sig till yngre medarbetare som är i början av sin karriär. Medarbetarna på Skanska befinner sig ute på många olika projekt, så det är bra att ha ett nätverk där yngre kollegor kan träffas, det är spännande att skapa kontakter mellan de som jobbar med allt från fastighetsutveckling till broar och betong. Vi har nu 1 200 medlemmar i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Utmärkelsen Årets Unga Fastighetskvinna delas ut på seminariet Fastighetskvinnan för tredje gången. Juryn består av Agneta Jacobsson, Kerstin Lindberg Göransson och Kristina Alvendal. Newsec är prissponsor till utmärkelsen.
Affärsseminariet Fastighetskvinnan hålls på Grand Hotel i Stockholm den 1 september. Unikt för seminariet är att de allra flesta av talarna är kvinnor – män medverkar enbart i punkter som handlar om jämställdhet och mångfald. Men det är inte ett event för enbart kvinnor – alla som är intresserade av den kommersiella fastighetsmarknadens utveckling är välkomna. Du anmäler dig här.
Namn: Anna Wingqvist.
Ålder: 30 år.
Bor: Kungsholmen, Stockholm.
Familj: Man, två hundar – och ett barn som ska komma vid årsskiftet!
Fritidsintressen: Bikramyoga, matlagning och att vara ute i naturen.
Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.
I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.
Skanska Kommersiell U...
Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden
Var: Grand Hotel, Stockholm (Vinterträdgården)
När: Torsdag 5 september 9.00–16.00, registrering och frukostmingel från 8.15 och branschmingel efter seminariets slut
Pris: 5995 kronor exkl. moms
Du anmäler dig till seminariet här.
Ambitionen är att Fastighetskvinnan ska vara det mest inspirerande fastighetsseminariet i Sverige, där framgångsrika förebilder lyfts fram i rätt sammanhang, vilket i förlängningen leder till en bredare och mer jämställd fastighetsbransch – ett affärsseminarium som gör skillnad!
Förutom klassiska business-punkter behandlar seminariet också mångfaldsfrågor i det svenska näringslivet, med fokus på fastighetsbranschen.
Fastighetskvinnan är inte ett event som bara riktar sig till kvinnor. Det riktar sig till alla som vill nätverka, bli inspirerade och uppdaterade om trenderna på fastighetsmarknaden. Alltså även män.
Har du frågor eller funderingar? Tips eller idéer om vad som borde tas upp på seminariet? Kontakta:
Eddie Ekberg
0736 - 57 43 16
eddie.ekberg@fastighetssverige.se
Anthon Näsström
0720-707824
anthon.nasstrom@nordicpropertynews.com
Arrangörer:
Partners:
Se film från ett tidigare event här:
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.