Image

AMF Fastigheter tar staden upp på taken med Rooftop

Bygg/Arkitektur På Galleriankvarterets tak växer stadens nya mötesplats fram som en del av Urban Escape Stockholm. Stockholms nya takmiljö Rooftop bjuder på kultur, hälsa, restaurang och caféliv.
Publicerad den 13 Maj 2015
I går presenterade AMF Fastigheter Rooftop, en ny mötesplats som byggs på Galleriankvarterets tak. Rooftop är en del av Urban Escape Stockholm. Bild: AMF Fastigheter
I går presenterade AMF Fastigheter Rooftop, en ny mötesplats som byggs på Galleriankvarterets tak. Rooftop är en del av Urban Escape Stockholm.

I går introducerade AMF Fastigheter Stockholms nya takmiljö Rooftop vid en lunchpresentation under bar himmel. Ett tidigare grått och stängt tak omvandlas till en grön oas för kultur, hälsa, restaurang & caféliv – allt med 360-graders utsikt över Stockholms takåsar.

Rooftop är en del av AMF Fastigheters satsning att skapa ett mer attraktivt och levande Stockholm. Nu påbörjas processen att öppna upp och omvandla totalt 3450 kvadratmeter och tre tak till ett helt nytt stadsrum med utsikt över Stockholms takåsar.

– Stockholm växer och det blir allt viktigare med platser där företag och människor kan mötas, fokusera och varva ner. Här tror jag att Rooftop kan erbjuda ett lugn mitt i citypulsen, säger Karolin Forsling, chef stadsutveckling och marknad på AMF Fastigheter.

Med Rooftop öppnar AMF Fastigheter upp tre tidigare stängda tak för allmänheten och ger platsen nya funktioner. Bland de verksamheter som lyfts upp på taken finns kultur, träning, välbefinnande och service. Här ryms också en utomhusterrass för de nya hotellens restaurang och bar med utsikt mot Kungliga slottet, Gamla Stan och Södermalm.

AMF Fastigheter har även märkt av ett stort intresse för odling på taken och undersöker möjligheterna till det. Nu inleds även ett samarbete med SLU Alnarp (Sveriges lantbruksuniversitet) i Vinnova-projektet ”Avstressande utemiljökvaliteter”. Syftet är att undersöka trivsel och produktivitet på arbetsplatsen genom gröna utemiljöer.

– Vi tror på ett Stockholm i framkant, inte minst inom hållbar utveckling. Därför undersöker vi tillsammans med SLU om tillgång till öppna, gröna ytor och natur leder till minskad stress och ökat välbefinnande, fortsätter Karolin Forsling.
Den nya takmiljön Rooftop är en del av AMF Fastigheters projekt Urban Escape Stockholm. Ett nytt kvarter som nu växer fram mellan Hamngatan, Brunkebergstorg och Regeringsgatan och förvandlar en tidigare bortglömd plats till ett mer levande kvarter mitt i city.

Fakta om Rooftop
• Rooftop består av ca 2450 kvm utomhusytor fördelade på totalt tre tak, samt ca 1000 kvm inomhusytor.
• Totalt gör det att taken samt verksamheterna på taken uppgår till ca 3450 kvm, samtliga publikt tillgängliga.
• Taken kommer bli färdiga i etapper från 2017.
• Totalt ca 1000 kvm ytor för restaurang och café.
• Totalt ca 500 kvm ytor för kultur.
• Ca 2000 kvm ytor för träning och välbefinnande.

Fakta om Urban Escape Stockholm
Urban Escape Stockholm växer fram i kvarteret mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg och består av fem fastigheter, fyra gator och två torg. Här kombineras kontor, hotell, handel, restauranger, mötesplatser och servicetjänster.
Byggperioden pågår från sommaren 2014 till våren 2019. Fastighetsarean utökas från befintliga 95 000 kvm till cirka 130 000 kvm, varav 62 000 kvm för kontor, 29 000 kvm för hotell och konferens, och 38 000 kvm för handel och restaurang.

Utvecklingen av Brunkebergstorg görs tillsammans med Stockholms stad och Stena Fastigheter (Hotell Sergel Plaza). Utvecklingen av Regeringsgatan sker tillsammans med fastighetsbolagen Vasakronan, Pembroke och Hufvudstaden.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

De investerade mest i det egna beståndet under 2023

Lista Fastighetssverige listar nu vilka noterade bolag som investerade mest i sina fastigheter under föregående år.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige