Fastigheterna är belägna i Göteborgsområdet, Borås, Skövde, Trollhättan, Lysekil samt Karlstad, varav störst andel lägenheter finns i Borås (cirka 1 500) respektive i Göteborgsområdet (cirka 1 000). Beståndet varierar i storlek och ålder och den totala uthyrningsbara arean är 309 052 kvadratmeter. Priset motsvarar 16 000 kronor per kvadratmeter.
Affären ligger i linje med Willhems tillväxtstrategi, att växa på de orter där företaget finns etablerat i dag och samtidigt utvärdera nya, intressanta marknader. Totalt växer beståndet nu till 22 800 lägenheter fördelat på 13 attraktiva orter i Sverige.
– Det är roligt att vi kan växa rejält i befintligt bestånd som Borås och Göteborgsområdet samtidigt som vi expanderar på nya orter, till exempel Trollhättan och Skövde. Samtliga fastigheter har attraktiva lägen, är välskötta och har utmärkt potential, säger Willhems vd Mikael Granath.
Det samlade värdet på Willhems fastighetsbestånd uppgår efter ingånget avtal till 23,2 miljarder kronor, vilket är en ökning med 27 procent sedan årsskiftet.
Willhem kommer även att ta över Akelius personal på de aktuella orterna.
Förvärvet är villkorat av sedvanlig konkurrensprövning och tillträde beräknas ske den 30 september.
Tidigare förslag till utdelning ändras. Styrelsen föreslår, med anledning av affären, att ingen utdelning görs.
I och med försäljningen äger Akelius 17 400 lägenheter i Sverige, varav 8 700 i Stockholm och 6 600 i Öresundsregionen.
Akelius vd Pål Ahlsén:
- Vi är väldigt nöjda med att Willhem är köpare. Vi vet att Willhem är en mycket bra hyresvärd och arbetsgivare.
Willhem är ett bostadsbolag med starkt fokus på hög kundservice och trygghet i boendemiljön. Våra fastigheter finns på utvalda tillväxtorter i Sverige. Huvudkontoret ligger i Göteborg. Med Första AP-fonden som ägare utvecklar vi ett långsiktigt och ansvarsfullt bostadsbolag.
Presenteras av CDVI
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.