BMC, som ligger i de södra delarna av centrala Uppsala, byggdes i etapper från slutet av 1960-talet fram till 1985. Byggnaden har sedan dess försetts med flera tillbyggnader och består idag av över 105 000 kvadratmeter som till övervägande del innehåller laboratorie- och undervisningslokaler med tillhörande kontor och studentytor.
– En stor del av arbetet går ut på att göra byggnaden än mer energieffektiv, något som är av största vikt för oss och vårt mål att bli klimatneutrala, säger Ali Ranji, projektdirektör på Akademiska Hus.
I stället för att byta till nya fönster har Akademiska Hus valt en metod där de gamla fönstren behålls men kompletteras med extra energiglas, i de fall där detta saknas. Yttertaken har setts över, fått ny beläggning och isolering och ska förses med solceller. En luftflödesoptimering har gjorts som syftar till att minska ventilationens "stand by-förluster" när lokalerna inte används under nätter och helger. Sammantaget bidrar alla energioptimeringar som görs i BMC till att behovet av fjärrvärme kan minska med nära 3,2 gigawatt-timmar per år, motsvarande uppvärmningsbehovet för cirka 320 villor.
Arbetet med att utveckla och modernisera BMC pågår och väntas vara klart i slutet av 2024.
Presenteras av WeOffice
Presenteras av Pattern Geographic
Bygg/Arkitektur I Jönköping går ett enormt område mot att kunna ta emot ett stort antal verksamheter. 2 000 jobb kan skapas och redan har en aktör lagt händerna på 32 000 kvadratmeter i området.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.