Image

Fastighetsmarknadsdagen Borås - 29 maj 2024

Branschens mötesplats i Borås!

Onsdag 29 maj 2024

Fastighetsmarknadsdagen Borås är ett heldagsseminarium om fastighetsmarknaden, näringslivsutveckling och framtiden i Boråsregionen. Dagen arrangeras i samarbete med Borås stad.


Program Fastighetsmarknadsdagen Borås 2024

09.00 Välkommen!

Erik Blix, moderator

Eddie Ekberg, chefredaktör, Fastighetssverige, lokalnytt.se och Nordic Property News

Marike Wolter, näringslivschef, Borås stad

 

09.10 Analys – det makroekonomiska läget

Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet.

Hur är det dagsfärska makroläget i dag – lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör här och nu?

Mattias Persson, chefekonom, Swedbank

 

09.40 Analys: Fastighetsmarknaden nationellt och regionalt

Rubrikerna om fastighetsmarknaden har varit många. Börsfrossa, nya förutsättningar för finansiering och nedjusterade fastighetsvärden har präglat marknaden. Här bjuds det på en inblick över läget på den svenska fastighetsmarknaden i dag, är köpfesten definitivt över eller kommer vi bara rent av få se nya strukturaffärer på transaktionsmarknaden framöver?

Rasmus Siklander, fastighetsvärderare, Savills

 

10.05 Panel: Investeringsmarknaden i Borås

Många och stora investeringar har gjorts på Borås fastighetsmarknad sista åren. Blir det lugnare nu med ett höjt ränteläge och andra utmaningar att hantera i form av bland annat höjda kostnader och inställda projekt i jämförbara städer. Var finns behoven? Bygg- och fastighetsaktörer diskuterar investeringsläget i Sjuhärad.

Oskar Malmén, vd, Cernera Fastigheter

Aila Hirvonen Bremefors, affärsutvecklingschef Göteborg/Väst, Skanska

Fler talare presenteras inom kort

 

10.30 Fika- och mingelpaus

 

11.00 Antikorruption – en förutsättning för hållbar utveckling

En av de viktigaste insatserna för ett hållbart samhälle i allmänhet och bygg-/fastighetsbransch i synnerhet är arbetet mot arbetslivskriminalitet (som just nu skenar i tillväxt), något som också formaliserats i det nya bankinitiativet. Här hör du det senaste om arbetet mot ett av de allvarligaste hoten mot en hållbar utveckling, och vad du kan göra rent praktiskt för att skydda verksamheten du arbetar i.

Jessica Löfström, vd/grundare, Ansvar & Säkerhet


11.25 AI förändrar hela spelplanen för bygg- och fastighetsbranschen

Den pågående och framtida AI-transformationen förändrar bygg- och fastighetsbranschen i grunden. Den påverkar dagens affärsmodeller och formar framtidens affärer. Vilka utmaningar bör man se upp med som företag och vilka investeringar bör man göra för att framgångsrikt styra sitt företag och affärer i den riktning som utvecklingen går mot? Svaren ges här.

Lisa Anger, CDO, Semrén & Månsson

  

11.50 Vd-intervjun: Hilmersson om Willhem-uppdraget och Boråsplanerna

Mariette Hilmersson tillträdde i fjol posten som vd på Willhem efter Mikael Granath. Willhem är en av de stora bostadsägarna i staden; hur ser Hilmersson på utmaningarna i staden i synnerhet, och bostadsmarknaden i stort? Hör om hennes beslut att lämna Castellum och vad hon vill uppnå i sin nya roll.

Mariette Hilmersson, vd, Willhem

 

12.15 Lunch- och mingelpaus

 

13.15 Stadsarkitekten har ordet

Här presenteras vad Borås som stad ska ta sikte på och landa i, via en målbildsstyrd stadsutveckling där vision och verklighet blandas. Här får ni det senaste från stadens stadsarkitekt.

Richard Mattsson, stadsarkitekt, Borås stad 

 

13.40 Sjuhäradskommunerna – attraktivare i tuffa tider?

 

I svåra tider har allt fler svårare att finansiera sitt boende – särskilt gäller detta på de större orterna. Det kombinerat med pågående konflikter i städerna gör att familjer i allt större utsträckning kan blicka mot landsbygden igen. Märks ett större intresse för att flytta ut från de största städerna och hur ser näringslivsklimatet ut där? Hör representanter från några av Sjuhärads kommuner och vilka utmaningar, ekonomiska och bostadspolitiska, som finns framåt.

Åsa Qvist Ek, näringslivschef, Marks kommun

Morgan Fihn, näringslivschef, Fokus Herrljunga

Fredrik Dahl, näringslivsstrateg, Svenljunga kommun


14.05 Fika- och mingelpaus

 

14.35 Borås 2050: Här är visionerna

I dessa mörka och tunga tider kan det vara läge att lyfta blicken och kolla i spåkulan. Hur ser Borås ut om ett kvarts sekel? Hur stor är staden? Vilket inflytande har AI i stadsbilden och hur vi lever våra liv? Var och hur bor folk? Är all handel och mötesplatser på utdöende? Sitter Borås ihop med Göteborg? Hör lokala företrädare om deras idéer och kom med tankar och idéer själv i denna interaktiva och framåtblickande programpunkt. 

Joakim Hedin, fastighetsentreprenör/grundare, Bockasjö

Helena Ruderfors (C), politisk sekreterare, Borås stad 

Christina Heikel, stadsutvecklingsansvarig, Västsvenska Handelskammaren

Anna Mattsson, etableringsansvarig, Borås stad

 

15.00 Programpunkt presenteras inom kort


15.30 Branschmingel

Samtala och reflektera med gamla och nya kontakter under lättsamma former.

Fastighetsmarknadsdagen Borås 2024

Var: Borås Kongress, Akademiplatsen 2

När: 29 maj 09.00 - 16.00 (registrering och frukostmingel från 8.15)

Pris: 5495 kronor exkl. moms

Du anmäler dig till seminariet här.

Fastighetsmarknadsdagen Borås är ett heldagsseminarium om fastighetsmarknaden, näringslivsutveckling och framtiden i Boråsregionen. 

Under seminariet avhandlas ett stort antal aktuella ämnen om den kommersiella fastighetsmarknaden som hjälper dig att ta rätt beslut i framtiden.

Du kan följa framväxten av årets seminarium på den här sajten – här kommer vi löpande att presentera nya programpunkter och nyheter relaterade till eventet.

Fastighetssverige, lokalnytt.se och Nordic Property News arrangerar årligen ett stort antal seminarier med fokus på den kommersiella bygg- och fastighetsmarknaden.

Har du frågor eller funderingar? Tips eller idéer om vad som borde tas upp på seminariet?

Kontakta:
Eddie Ekberg
0736-574316
eddie.ekberg@fastighetssverige.se

Anthon Näsström
0720-707824
anthon.nasstrom@nordicpropertynews.com


Arrangörer:https://fastighetssverige.se/

Partner: