Image
Bostadsminister Per Bolund.
Bostadsminister Per Bolund. Bild: Johan Schiff

Utredning om startlån för förstagångsköpare

Ekonomi/Finansiering Regeringen fattade på torsdagen beslut om en utredning om förmånliga startlån för förstagångsköpare på bostadsmarknaden.
Publicerad den 4 December 2020

– Vi måste hitta vägar att sänka trösklarna, säger bostads- och finansmarknadsminister Per Bolund (MP), till TT.

I dag kräver bankerna en kontantinsats på minst 15 procent av värdet. Tanken med startlånen är att hjälpa unga som inte har så mycket eget kapital.

Utredningen ska vara klar i november nästa år och ett färdigt system skulle kunna vara i bruk 2022. Utredaren är Eva Nordström, i dag vd för Stockholms kooperativa bostadsförening.

Hon ska bland annat föreslå hur stor den egna insatsen bör vara. Hon ska också titta på hur bankernas kreditvillkor för unga ser ut.
Både HSB och Riksbyggen välkomnar beskedet.

– Det här är ett mycket välkommet besked. De senaste årens ensidiga fokus på kraftiga kreditrestriktioner behöver balanseras med åtgärder som gör det möjligt för unga vuxna att köpa en egen bostad. Ett statligt startlån är tveklöst ett viktigt steg på vägen, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB.

– Det är jättebra att regeringen nu tar tag i frågan om hur unga vuxna lättare ska komma in på bostadsmarknaden och Riksbyggen välkomnar utredningen. Riksbyggen och flera andra branschaktörer har länge efterfrågat ett startlån för unga vuxna, säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Partnertext

Senast från Fastighetssverige Plus

Unibail-Rodamco-Westfields besked efter beslutet i arenafrågan

Bolag Göteborg har valt väg i frågan om evenemangsområdet. Det tidigare planerna på ett köpcentrum stryks och istället satsar man på bostäder kring de nya arenorna. Ett besked som innebär att slutet för Unibail-Rodamco-Westfields stora planer för området. För Fastighetssverige kommenterar bolagets Senior Advisor, och tidigare Norden-vd, Lars-Åke Tollemark kommenterar beskedet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY