Image
Stockholm är ett av de områden som fått stor mängd ny mark efter sanering.
Stockholm är ett av de områden som fått stor mängd ny mark efter sanering. Bild: iStock

Tusentals attraktiva bostäder när förorenad mark saneras

Energi/miljö Sanering av förorenad mark möjliggör bostadsbyggande på redan exploaterade områden. Över 3 000 bostäder kan nu byggas i 13 län med hjälp av statlig finansiering från Naturvårdsverket, utan att orörd mark behöver användas. Ofta i attraktiva lägen nära vatten.
Publicerad den 2 Juli 2024

Regeringen beslutade 2016 att Naturvårdsverket ska ge stöd för marksanering inför bostadsbyggande. Stödet syftar till att öka takten för bostadsbyggande och samtidigt bidra till en renare miljö. Fram till 2023 har mark sanerats för att möjliggöra byggande av cirka 3 300 bostäder i 13 län, med hjälp av statlig finansiering.

När våra städer växer har många förorenade områden blivit intressanta. Områdena står ofta öde eftersom marken är förorenad av bland annat gamla industriverksamheter och soptippar. Närheten till vatten har varit viktig för de tidigare verksamheterna, vilket lett till att det idag finns många attraktiva strandtomter som inte kan användas, om de inte saneras.

Hittills har saneringsåtgärderna för bostadsbyggande som Naturvårdsverket finansierat bidragit till att närmare 80 hektar mark har kunnat återanvändas.

Sanering av förorenad mark hindrar dessutom att farliga ämnen sprids.

– Andelen bebyggd och anlagd mark i Sverige ökar ständigt och vi ser även en fortsatt hög exploatering av jordbruksmark, särskilt i storstadskommunerna. Att använda redan exploaterad mark för till exempel bostadsbyggande är ett bra exempel på hur vi kan spara på orörd mark, säger Mari-Helen Westlund, handläggare på miljögiftsenheten på Naturvårdsverket.

Planerat bostadsbyggande länsvis, på tidigare förorenad mark:
Dalarna 107
Jämtland 300
Jönköping 136
Kalmar 305
Kronoberg 108
Norrbotten 220
Skåne 179
Stockholm 500
Västernorrland 75
Västmanland 268
Västra Götaland 228
Örebro 30
Östergötland 850
Totalsumma: 3306

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

De tyngsta Q2-rekryteringarna

Karriär En rad tunga vd-tjänster tillsattes under andra kvartalet. Fastighetssverige har tittat närmare på branschens hetaste rekryteringar under Q2 2024.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige