Image

Sweco konstruerar Stockholms nästa landmärke

Bygg/Arkitektur Nu har bygget av Norra Tornen i Hagastaden startat. De båda skyskraporna blir ett nytt landmärke som kommer att förändra Stockholms skyline. Sweco har på uppdrag av Oscar Properties konstruerat byggnaderna.
Publicerad den 1 Mars 2016
Sweco har på uppdrag av Oscar Properties konstruerat Stockholms nya landmärken i Hagastaden. Bild: Oscar Properties
Sweco har på uppdrag av Oscar Properties konstruerat Stockholms nya landmärken i Hagastaden.

Byggnaderna kännetecknas av en unik, futuristisk fasad av asymmetriskt placerade boxar i glas och betong, något som innebär en svår konstruktionsutmaning.

I den nya stadsdelen Hagastaden i Stockholm planeras de över 100 meter höga byggnaderna Norra Tornen (Helix och Innovationen). Visionen är att skapa två levande byggnader som kan fungera som ett nav i den nya stadsdelen.

De övre planen kommer att utgöras av ett spektakulärt boende samtidigt som de nedre planen blir offentliga ytor, öppna och tillgängliga för allmänheten med en blandning av butiker, restauranger och annan varierande verksamhet både kvällstid och dagtid.

– Det är såklart prestigefyllt att vara med i ett projekt som kommer att förändra Stockholms stadsbild för alltid. Alla höghus är unika på sitt sätt och är ofta mycket komplexa konstruktioner. Utöver de tekniska utmaningar som alltid uppkommer när man bygger så här höga hus så har uppgiften att matcha arkitektens gestaltning av de varierande fasaderna, med en tekniskt fungerande lösning, varit speciellt utmanande, säger Sören Hed, vd för Swecos konstruktörer.

Tornens ytterväggar byggs i en komplex process genom montage av, i fabrik förtillverkade, kompletta betongelement. Materialet på den speciella betongfasaden består av frilagd ballast som ska få fasaden att se ut som tegel på avstånd och harmonisera med de klassiska Stockholmshusens färgskala i gult, rosa, rött och brunt. Inflyttning beräknas till 2018.

Sweco är huvudkonstruktör för det första tornet, Innovationen med option på andra tornet, Helix. Uppdraget omfattar förstudier av de konstruktionstekniska konsekvenserna, framtagande av system- och bygghandlingar inklusive Prefab samt grundkonstruktion. Arkitekt: OMA (Office for Metropolitan Architecture).

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Efter NCC-försäljningen – så ser Nordstjernans framtida investeringsstrategi ut

Bolag Ax:son Johnson-ägda Nordstjernan fortsätter minska sitt innehav i bygg och fastigheter i och med försäljning av sex miljoner aktier, motsvarande 6,1 procent av kapitalet, i NCC till Obos. Bolagets vd Peter Hofvenstam berättar för Fastighetssverige varför man valt att minska exponeringen mot bygg och fastigheter och var man ser framtida investeringar.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige