Image

Sveafastigheter säljer Linnéuniversitetet i Kalmar

Transaktioner Sveafastigheter säljer projektet Linnéuniversitetet i Kalmar till ett nystartat bolag.
Publicerad den 15 November 2016
Johan Tengelin.jpg Bild: Sveafastigheter
Johan Tengelin.jpg

Sveafastigheter säljer projektet Linnéuniversitetet i Kalmar till ett nytt bolag, skapat av Pareto Securities.

Investerarna i det köpande bolaget är Länsförsäkringar Kalmar län, IngaBritt och Arne Lundbergs forskningsstiftelse, P&E Persson AB samt en pensionsstiftelse.

Fastigheten övergick till de nya ägarna den 14 november 2016.
Sveafastigheter Fund III köpte fastigheten av Akademiska Hus 2013. Vid den tidpunkten omfattade den uthyrningsbara ytan cirka 12 000 kvadratmeter.

Linnéuniversitet hade en önskan om att samla alla sina utbildningslokaler i Kalmar under ett tak, i syfte att underlätta möten över fakultetsgränserna samt för att bli mer tillgängliga i samhället. Sveafastigheter inledde omgående ett nära samarbete med Linnéuniversitetet och Kalmar kommun vilket redan efter ett år resulterade i en planändring och slutligen ett hyresavtal om cirka 23 000 kvadratmeter. Totalt omfattar om- och tillbyggnaden cirka 19 000 kvadratmeter ändamålsenliga universitetslokaler.

Pareto har under hösten attraherat ett fåtal institutionella investerare för att nu driva utvecklingsprojektet vidare samt långsiktigt äga och förvalta fastigheten.

- Det har varit en intressant transaktion och vi är mycket glada över de institutionella investerare som har gett oss förtroende att genomföra den här affären, säger Stefan Gattberg, Head of Corporate Finance på Pareto Securities AB.

I oktober 2015 godkände regeringen det 20-åriga hyresavtalet och i januari 2016 fanns statsministern på plats för projektets första spadtag. Fastigheten som beräknas vara klar för första inflyttning under 2018 kommer att miljöcertifieras enligt Leed.

Johan Tengelin, vd på Sveafastigheter säger:
- Det har varit en spännande och intensiv resa att tillsammans med Linnéuniversitetet och Kalmar kommun utforma ett av Sveriges för tillfället största projekt och en ny destination för regionen. Utöver planeringen av lokaler som främjar forskning och utbildning så har det varit stort fokus på att hitta lösningar för såväl miljö som social hållbarhet för både byggnaden och området.

- Det känns mycket bra att lämna över fastigheten och projektet till en grupp av stabila och långsiktiga ägare. Fastigheten är dessutom den sista investeringen i Sveafastigheter Fund III, så det är extra roligt att kunna avsluta fonden i vilken vi har levererat mycket god avkastning åt våra investerare med ett projekt där vi också har kunnat skapa stort mervärde för Linnéuniversitetet och Kalmar kommun.
P&E Fastighetspartner kommer även fortsättningsvis ansvara för projektgenomförandet med Skanska som entreprenör. P&E Fastighetspartner är Sveafastigheters lokala partner avseende förvaltning och fastighetsutveckling i Kalmarregionen, samt minoritetsägare till fastigheten som nu säljs.

Kilpatrick Townsend och Cushman & Wakefield har varit säljarens rådgivare i försäljningsprocessen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Cushman & Wakefield på Branschguiden

Cushman & Wakefield är ett ledande globalt fastighetsrådgivningsföretag som genom att omsätta idéer i handling, levererar betydande värde till fastighetsägare, investerare och hyresgäster. Cushman & Wakefield är bland de största fastighetstjänsteföretagen med 51 000 anställda på cirka 400 kontor i 70 länder. Under 2018 hade företaget en omsättning på 8,2 miljarder USD och ett tjänsteutbud som omfattar property-, facilities- och project management, uthyrning, capital markets, värdering och andra tjänster. För mer information, besök www.cushmanwakefield.om eller följ @Cus...

Läs mer om Cushman & Wakefield på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Pilotprojektets slutsats: Si och så med byggaktörsdrivna detaljplaner

Bygg/Arkitektur Stadsbyggnadsnämnden har i budget för 2020 och 2023 fått i uppdrag av kommunfullmäktige att pröva och utvärdera så kallade byggaktörsdrivna planprocesser. Slutsatserna har nu presenterats i ett utlåtande av stadsbyggnadskontoret, och man kan konstatera att det är högt och lågt i fynden från de tre pilotprojekten som staden använt sig av. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige