Image

Stor nybyggnation vid Skaraborgs sjukhus

Bygg/Arkitektur Västfastigheter har gett Tyréns i uppdrag att projektera arbetet för en nybyggnation på 65 000 kvadratmeter vid Skaraborgs sjukhus i Skövde. Arbetet genomförs tillsammans med Semrén och Månsson.
Publicerad den 6 November 2017
Nybyggnationen omfattar 65 000 kvadratmeter. Bild: Tyréns
Nybyggnationen omfattar 65 000 kvadratmeter.

Genomförandebeslutet, som ännu inte är taget, beräknas kunna tas våren 2018. Byggentreprenören hoppas sedan att tillbyggnaden ska stå färdig 2023.

Teknikutvecklingen inom sjukvården är snabb och sker kontinuerligt. Detta ställer nya krav på landstingens sjukhus. De gamla fastigheterna räcker inte till och nya lokaler måste byggas. Detta är fallet för Skaraborgs sjukhus Skövde där man vill göra en tillbyggnad på sjukhuset på 65 000 kvadratmeter. Tillbyggnaden ska ha lokaler för en akutmottagning och ambulanshall, en akut radiologiavdelning, operation, sterilcentral, pre- och post-op.-avdelning samt intensivvårdsavdelning. Tanken är att den nya byggnaden skall knytas till en ny entré på västra sidan av sjukhuset, en andra huvudentré som skall vara öppen dygnet runt. Planerna är sedan att förlägga det nya psykiatriblocket till andra sidan av denna entré.

Arbetet bedrivs av arkitekter på Tyréns tillsammans med Semrén och Månsson, där Tyréns ansvarar för blocket för bland annat akutmottagning, akutradiologi, operation och intensivvårdsavdelning. Semrén och Månson ansvarar för psykiatriblocket. Arkitekterna kommer under vintern att arbeta med systemhandlingarna och entreprenören Byggdialog AB hoppas sedan att kunna komma igång med schaktarbetet sommaren 2018. Förhoppningsvis ska sedan sjukhusets nya tillbyggnad stå färdigt 2023.

– Det känns väldigt spännande att få arbeta med detta projekt som så tydligt symboliserar den stora förändringen i sjukhusvärlden just nu. Många är de sjukhus som måste anpassa sina lokaler till den nya tekniken. Vi genomför exempelvis för närvarande ett liknande projekt på Sahlgrenska universitetssjukhuset Östra sjukhuset i Göteborg, säger Ann Kronander, uppdragsansvarig arkitekt på Tyréns.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige