Image

Specialfastigheter bygger nya tingsrätten i Lund

Bygg/Arkitektur I centrala Lund uppför nu Specialfastigheter en ny tingsrätt åt Domstolsverket. Byggnaden, som blir cirka 10 500 kvadratmeter stor, beräknas stå klar i slutet av 2017.
Publicerad den 10 December 2015

Den nya tingsrätten kommer att ligga strax väster om Lunds centralstation och blir granne med kommunhuset Kristallen. Tillsammans med övrig stadsutveckling och expansion väster om järnvägen utgör den en synlig och viktig del i den nya siluett som möter resenärer på väg till och från Lund. Byggnaden får ett modernt och stilfullt arkitektoniskt uttryck, samtidigt som den uppfyller de höga säkerhetskrav som tingsrättens verksamhet ställer.

– Vi är oerhört glada över att projektet nu startar. Vi ser mycket fram emot att få lokaler som är bättre anpassade till hela vår verksamhet, säger Göran Lundahl, lagman vid Lunds tingsrätt.

Den nya tingsrätten blir cirka 10 500 kvadratmeter stor, disponerat på sju plan varav ett under mark. Fasaden utgörs i huvudsak av koppar och glas medan sockeln består av kalksten. Byggnaden ska klassificeras enligt Miljöbyggnad nivå guld.

– Förutom säkerheten, som genomsyrar allt vi gör, är det viktigt för oss att fastigheten ska vara så hållbar som möjligt; både vad gäller exempelvis genomtänkta energival men också genom sin klassiskt vackra form. Den nya tingsrätten kommer att präglas av enkla och robusta naturmaterial som är slitstarka, hållbara över tid och som åldras vackert, säger Specialfastigheters vd Åsa Hedenberg.

Fojab arkitekter har ritat byggnaden. Entreprenaden är ett partneringprojekt i samverkan med NCC där NCC i ett första skede bistår i projektering och planering. Specialfastigheter och Domstolsverket har tecknat ett 20-årigt hyresavtal för den nya tingsrätten.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige