Image
Akademiska Hus börjar nu bygga Albano 2016.
Akademiska Hus börjar nu bygga Albano 2016. Bild: Christensen & Co

Slutgiltigt grönt ljus för Albano

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen sa på torsdagen ja till detaljplanen för Albanoområdet i Stockholm. Domen kan inte överklagas och Akademiska Hus planerar nu för byggstart under 2016. En 13 år lång planprocess för området, som beräknas omfatta 100 000 kvadratmeter universitetslokaler och 1 000 student- och forskarbostäder (50 000 kvadratmeter), är därmed avslutad.
Publicerad den 10 April 2015

- Vi är oerhört glada över Mark-och miljööverdomstolens utslag som fastslår Stockholms kommunfullmäktiges beslut från 2012 om den nya detaljplanen för Albano. Detta är också en glädjens dag för Universitetshuvudstaden och kunskapsregionen Stockholm, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.

En tretton år lång planprocess är till ända och både Stockholms universitet och KTH kan se fram emot nya och ändamålsenliga lokaler i Albano, anpassade till dagens krav på moderna lärandemiljöer.

Planen har sedan beslutet i fullmäktige 2012 överklagats i flera instanser. Mark- och miljööverdomstolen ändrar nu slutgiltigt Mark- och miljödomstolens dom från juni 2014 där stadens beslut om detaljplanen upphävdes.

– Det är ett efterlängtat besked vid Stockholms universitet att Mark- och miljööverdomstolen beslutat godkänna detaljplanen för Albano. Nu kan vi på allvar påbörja arbetet att skapa ett nytt universitetsområde. Det behövs för att kunna utveckla och expandera både vår forskning och vår utbildning, säger Astrid Söderbergh Widding, rektor på Stockholms universitet.

– Det här innebär att vi kan knyta universitetsområdena närmare varandra, skapa synergieffekter på sikt och stärka såväl KTH:s som de övriga universitetens utveckling. Men det är också viktigt för hela Stockholmsregionens utveckling som en motor för innovation, nydanande forskning och kompetens, säger Peter Gudmundson, KTH:s rektor.

Mark- och Miljööverdomstolens utslag innebär att projekteringsarbetet kan ta ny fart inför byggstart nästa år.

– Nu ser vi fram emot en intensiv tid då vi slutligen ska utforma planlösningar, inredning och utrustning enligt de krav man kan ställa på moderna universitetslokaler, säger Joakim Malmström, universitetsdirektör vid Stockholms universitet. Vi erbjuder utbildning och forskning med hög kvalitet och mångfald, det ska även gälla våra arbetsplatser, mötesplatser och undervisningslokaler.

FAKTA/

Stockholms universitet och KTH växer och utvecklas. Därför har de båda universiteten tillsammans med Stockholms stad och Akademiska Hus sedan år 2002 planerat för nya lokaler på både kort och lång sikt i Albano. Området är den sista stora markreserv som finns tillgänglig för en sammanhängande utveckling av huvudstadsuniversiteten.

Albano blir en plats för forskning och högre utbildning med utvecklade förutsättningar för de möten och samarbeten över ämnes- och institutionsgränser som är del av en modern utbildnings- och forskningsmiljö.

Idag består Albano av en grusplan mellan Roslagsbanans banvall och Roslagsvägen i höjd med Kräftriket.

Stockholms universitet har för närvarande permanenta och tillfälliga lokaler i Frescati, Kräftriket, AlbaNova och vid Sveaplan.

Aktörer
Planägare: Stockholms stad.
Byggherre: Akademiska Hus (universitetslokalerna), Svenska Bostäder (student- och forskarbostäderna).
Hyresgäster: Stockholms universitet och KTH.
Arkitekter: BSK Arkitekter, Brunnberg & Forshed Arkitektkontor AB, Christensen och Co Architects (DK).

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

P-G Persson: "Det kommer bli ett förvärv där i år"

Bolag P-G Persson är nu inne på sitt fjortonde år som börs-vd för Platzer Fastigheter och är utan tvekan en av de tongivande branschprofilerna som är med och bygger staden Göteborg. Här berättar han mer om varför bolaget aldrig breddat sig utanför Göteborgsområdet, hur kontorssituationen i staden kommer påverkas med alla nyetableringar som är på gång och ett förvärv som han garanterar kommer bli av under 2022.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY