Image

Sju team bygger bostäder i Oceanhamnen

Bygg/Arkitektur Sju team får bygga bostäder i Helsingborgs nya stadsdel Oceanhamnen. Det blev klart i går när de vinnande förslagen i markanvisningstävlingen presenteraredes. Se vinnarnas förslag här.
Publicerad den 4 Mars 2015

Totalt ska fyra bostadskvarter med cirka 320 bostäder byggas vid hamninloppet i Helsingborg.

De vinnande teamen är Sundprojekt AB med White Arkitekter AB Malmö, Tage & Söner Förvaltnings AB med Liljewall Arkitekter AB, Midroc Property Development med Kamikaze Arkitekter, Riksbyggen med Kjellgren Kaminsky Architecture AB, Magnolia Bostad AB med Link Arkitektur AB och Batteríið Architects Ltd, K-fastigheter och Fastighets AB Balder med Kanozi Arkitekter AB samt Serneke Projektstyrning AB med Arkitektlaget och Jais Arkitekter.

- Oceanhamnen har ett unikt läge vilket också återspeglas i de vinnande förslagen. De bjuder på variationsrikedom i arkitektur, funktion och kreativt smarta lösningar för att underlätta vardagen. Det finns också inslag som uppmuntrar till lek, aktiviteter och umgänge i husen men även på taken och mellan huskropparna, säger Peter Danielsson, (M) kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

I höstas bjöd Helsingborgs stad in till en markanvisningstävling för bostäder i den nya stadsdelen Oceanhamnen som planeras vid hamninloppet i Helsingborg. Totalt ska fyra bostadskvarter med cirka 320 bostäder byggas. Oceanhamnen har ett spektakulärt läge med utsikt över Öresund och ligger ett stenkast från centralstationen Knutpunkten.

Utmärkande för den här markanvisningstävlingen är att förslagen inte i första hand utvärderades efter pris, istället lades fokus på projektets ledstjärnor talang, tolerans, tid, teknologi samt inte tillrättalagt. Genom att de tävlande själva fick tolka ledstjärnorna och utifrån sina tolkningar ge förslag på stadsbebyggelse, ville staden uppmuntra tävlingsdeltagarna att tänka nytt. Att prova ett nytt arbetssätt, utifrån ledstjärnorna, var en utmaning även för stadens representanter.

- Det har varit ett utmanande arbete att bedöma förslagen som har hållit en hög kvalitet. Det har samtidigt varit en spännande resa och som har lett till ett stort engagemang i jurygruppen. Vi är stolta över de sju vinnarna och ser fram emot att fortsätta samarbetet, säger Cecilia Johansson, ordförande i jurygruppen i Helsingborgs stad.

?H+ är det största stadsförnyelseprojektet i Helsingborg i modern tid. Fram till 2035 ska det centralt belägna hamn- och industriområdet utvecklas och staden ska växa med fler invånare, företag och mötesplatser. Först ut är utvecklingen av den nya stadsdelen Oceanhamnen vid hamninloppet. I en första etapp planeras för bostäder, kontorslokaler, park, kajpromenader, en gång- och cykelbro samt en kanal som skapar den första ön i den urbana arkipelagen.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Colliers-toppen: Då vänder fastighetsmarknaden

Bolag Transaktionsmarknaden i Norden är den svagaste på ett decennium och någon särskilt stor ljusning väntar sig inte Colliers under det avslutande kvartalet, även om de väntar sig att det blir det starkaste på året och att ungefär tio miljarder euro ska omsättas fram till årsskiftet. För Fastighetsmarknaden som helhet dröjer det innan återhämtningen är här, först ska börsen och sedan obligationsmarknaden rätta till sig, det berättade Colliers nordiska vd Bård Bjølgerud under bolagets senaste Nordic Outlook-presentation.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige