Image

SFV söker anhöriga till omkomna i flodvågskatastrofen

Bygg/Arkitektur På Djurgården i Stockholm planeras en minnesvård efter flodvågskatastrofen 2004. Som en del av minnesvården kommer namn på de 543 svenska personer som omkom att kunna finnas med, om de anhöriga önskar.
Publicerad den 26 Maj 2017

I april utsågs det vinnande förslaget till den minnesvård efter flodvågskatastrofen som planeras uppföras på Djurgården i Stockholm, ’Gravitational Ripples’ av danska konstnären Lea Porsager. Statens fastighetsverk, som tillsammans med Statens konstråd – och i nära samarbete med Kungliga Djurgårdsförvaltningen – fått regeringsuppdraget att uppföra minnesvården är nu i full gång med projekteringen. Efter sommaren påbörjas arbetet på platsen och om ett år, i början av juni 2018, ska minnesvården stå klar att invigas.

Som en del i minnesvården ska besökarna kunna ta del av namn på de 543 personer, bosatta i Sverige, som omkom. Det är inte säkert att alla namn kommer att finnas med i minnesvården då det är upp till de anhöriga att avgöra om de önskar att namnet ska vara med eller inte.

– Sedan början av året har vi på olika sätt försökt att nå ut till anhöriga. Vi har annonserat, använt oss av sociala kanaler och fått hjälp av media att sprida budskapet om att den här möjligheten finns. Vi är verkligen måna om att försöka nå alla anhöriga så att de får ta ställning till vad de önskar, säger Vanja Knocke, projektledare vid Statens fastighetsverk.

För att man som anhörig ska vara säker på att namnet finns med då minnesvården invigs i juni 2018 måste samtycket ha kommit arrangörerna till del den 1 juni. Därför gör Statens fastighetsverk nu ett sista försök att nå ut med informationen.

– Nu är det inte många dagar kvar innan anmälningstiden går ut. Vi kommer självklart att göra vad vi kan för att de samtycken gällande namn som når oss även efter 1 juni ska hinnas med till invigningen. Om vi inte lyckas kommer minnesvården att kompletteras med dessa efteråt, säger Vanja Knocke.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige