Riksdagen har beslutat att anta det gemensamma förslaget till statsbudget för 2019 från Moderaterna och Kristdemokraterna. Detta får direkta konsekvenser för investeringsstödet för hyresbostäder och bostäder till studerande. I övergångsregeringens budgetproposition föreslogs att riksdagen skulle bemyndiga regeringen att under 2019 ingå ekonomiska åtaganden som (inklusive tidigare gjorda åtaganden) medför behov av framtida anslag på högst 4,5 miljarder till investeringsstödet för tidsperioden 2020-2022. Något sådant bemyndigande finns inte i den budget som nu beslutats. Därför kommer inga nya beslut om investeringsstöd att kunna fattas efter årsskiftet. Detta innebär inte bara ett stopp för nya ansökningar om investeringsstöd utan också att redan inlämnade ansökningar som länsstyrelserna inte hinner behandla före årsskiftet inte kommer att kunna beviljas.
– Detta snabbstopp är olyckligt. Ett flertal bostadsföretag har redan ansökningar inne eller håller på att förbereda nya ansökningar. Det handlar sammantaget om ett stort antal bostäder runtom i Sverige där allt är färdigplanerat och det i princip bara är att sätta spaden i marken, säger Anders Nordstrand, vd för Sabo.
Bostadsföretagens investeringskalkyler bygger i dessa fall på att företaget ska få ett investeringsstöd.
– Utan detta stöd går kalkylerna inte ihop. Risken är därför stor att de här bostäderna, med rimliga hyror, aldrig kommer att bli byggda, säger Anders Nordstrand.
– I dessa tider av bostadsbrist borde en avveckling ske under en längre tidsperiod, så att alla färdigplanerade projekt kan genomföras, säger Susanna Höglund, chef för ekonomi- och juridikenheten på Sabo.
De åtaganden som staten hittills gjort liksom de som görs före årsskiftet kommer däremot att fullföljas och beslutade medel utbetalas när byggnaderna är färdigställda.
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av CDVI
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.