Image

Så här kan framtidens intelligenta hus spara energi

Energi/miljö På KTH i Stockholm forskas det för fullt kring hur man kan spara energi genom intelligenta hus. Här är några av de vilda idéerna.
Publicerad den 19 Maj 2011

Karl Henrik Johansson, professor i nätverksreglering på KTH samt föreståndare för KTH:s Access Linné-center håller tillsammans med bland andra teknologen Seyed Alireza Ahmadi på att utveckla ett energismart konferensrum. IT-funktioner som kalender och bokning kopplas ihop med rummet. I och med det kan systemet som reglerar värme, kyla och ventilation i rummet hantera dessa faktorer i relation till antalet personer samt dessa människors personliga önskemål. Dessutom kan så väl ventilation som värme eller kyla strypas under de perioder då ingen är på plats i konferensrummet.

– Detta kan sedan skalas upp och gälla för hela hus. Detta exemplifierar hur vi kan säkra det energismarta huset framöver, säger Karl Henrik Johansson.

Ett annat fascinerande sätt att spara energi i framtiden är separata klimatzoner runt personer.

– Ungefär som i moderna bilar numera. Det här testas just nu och är snart verklighet. Det handlar om att byggnaden via till exempel ett id- eller passerkort med sensor vet var du är. Därefter kan temperaturen anpassas precis där du är, vilket är mer energisnålt än att anpassa en hel lokal. I dag går det åt mycket energi till uppvärmning av tomma lokaler. Varför elda för kråkorna, säger Karl Henrik Johansson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Flyttar in i centralt pangläge – tar över efter amerikanska jätten

Uthyrning Under våren stängde Pizza Hut en av sina två Göteborgs-restauranger, centralt belägen i Sigillets fastighet i korsningen Kungsgatan-Västra Hamngatan inom CBD. Nu har en populär koncept-aktör huggit på den vakanta lokalen och kommer att slå upp portarna i höst. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige