Image
Paul Frankenius, styrelseordförande Bockasjö, och Joakim Hedin, vd för Logistikfastigheter Sverige AB, tillika  vd för Bockasjö AB.
Paul Frankenius, styrelseordförande Bockasjö, och Joakim Hedin, vd för Logistikfastigheter Sverige AB, tillika vd för Bockasjö AB. Bild: Bockasjö

Rekordaffär – säljer logistik för 3,8 miljarder

Transaktioner Bockasjö och Alecta säljer hela sitt innehav i det gemensamägda bolaget Logistikfastigheter Sverige AB, som bildades våren 2016 med säte i Borås, till Prologis europeiska fond Prologis European Logistics Fund (PELF).
Publicerad den 2 April 2019
Bram Verhoeven, senior vice president, regional head på Prologis Northern Europe. Bild: Prologis
Bram Verhoeven, senior vice president, regional head på Prologis Northern Europe. Göteborg Park II i Torslanda ökar till 120 000 kvadratmeter i och med förvärvet. Bild: Prologis
Göteborg Park II i Torslanda ökar till 120 000 kvadratmeter i och med förvärvet.

Logistikfastigheter Sverige äger elva fastigheter med en uthyrningsbar area om 295 000 kvadratmeter. Fastigheterna är belägna i Helsingborg, Göteborg Hisingen, Göteborg Landvetter Airport, Örebro, Västerås, Eskilstuna och Arlanda Stad. Affären genomförs till ett underliggande fastighetsvärde om 3,8 miljarder vilket är en ny rekordnivå i Sverige. 70 procent av portföljen ligger i Stockholm och Göteborg.

– När Alecta och Bockasjö 2016 bildade Logistikfastigheter Sverige AB så var vårt gemensamma mål att inom fem år bygga upp ett bestånd till ett värde om 3 miljarder. Vi har klarat det målet på halva tiden samtidigt som vi sett en stark värdeutveckling under de tre senaste åren. När vi erbjöds möjligheten att sälja till ett av världens största bolag inom området, Prologis, kände vi att tidpunkten var rätt, säger Joakim Hedin, vd för Logistikfastigheter Sverige AB tillika vd i Bockasjö AB.

– Det bestånd som är uppbyggt inom Logistikfastigheter Sverige AB är ett av det bästa på marknaden – fastigheter av yppersta kvalite?, belägna på de bästa logistikorterna med AAA-hyresgäster. Marknadsläget och det faktum att det gemensamma målet är uppfyllt bidrog till ett beslut om att sälja koncernen, säger Thomas Dansk, styrelseordförande för det gemensamägda bolaget Logistikfastigheter Sverige AB och Asset Manager på tjänstepensionsbolaget Alecta.

Cushman & Wakefield var rådgivare till säljaren.

I och med förvärvet expanderar två av Prologis existerande logistikparker till över 120 000 kvadratmeter var. Parkerna ligger idag på Hisingen i Göteborg och i Arlanda stad, nära Arlanda flygplats och 30 minuter från centrala Stockholm.

– Fastigheternas höga kvalitet, en stark marknad, den solida kundbasen och det faktum att byggnaderna på ett yppperligt sätt kompletterar vårt eget bestånd, skapar en robust strategisk bas för att bygga långsiktiga värden, säger Bram Verhoeven, senior vice president, regional head på Prologis Northern Europe.

I den här affären har Prologis rådgivits av JLL och DLA Piper.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Prologis Norden på Branschguiden

Prologis, med huvudkontor i USA, är den ledande globala leverantören av logistikfastigheter. Företaget äger och förvaltar omkring 63,9 miljoner kvadratmeter moderna logistikfastigheter i 19 länder världen över. Prologis logistikparker ligger alltid i närheten av flygplatser, hamnar och/eller motorvägar för bästa transportmöjligheter.

I Sverige äger och förvaltar Prologis cirka 483,000 kvadratmeter. Prologis Norden har varit aktivt på den nordiska marknaden sedan 2002.

Läs mer om Prologis Norden på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Sannolikt med sprickande bostadsbubbla: "Politiken måste desarmera krisen"

Bostäder Hur måste eller bör bostadspolitiken förändras och vad är solidarisk bostadspolitik? Det har en grupp på sex forskare har kartlagt i boken "Kris i bostadsfrågan". Fastighetssverige ringde upp en av forskarna för att höra vad de kommit fram till.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige