Image
Arctic Center of Energy
Arctic Center of Energy Bild: Skissförslag MAF

Peab blir entreprenör för det nya landmärket

Bygg/Arkitektur Nu påbörjas byggandet av ännu en ny hållbar byggnad i Skellefteå. Peab är utsedd till entreprenör för byggandet av fastigheten där kompetenscentret Arctic Center of Energy ska ha sin hemvist. Huset blir en mötesplats och testbädd för samhällets elektrifiering.
Publicerad den 2 December 2022

– Vi ser verkligen fram emot att tillsammans med Peab påbörja planering, utformning och uppförande av det nya hållbara landmärket i Skellefteå som blir ett viktigt kompetensutvecklingscenter kopplat till näringslivs-, och samhällsomvandlingen i Skellefteå säger Kenneth Lindén, projektchef på Skellefteå kommun.

Huset som blir sju våningar och byggs i trästomme har höga hållbarhetsambitioner. Byggnaden ska certifieras enligt Sweden Green Buildings Councils mål för Miljöbyggnad nivå Guld samt NollCO2. En hög nivå som de mest ambitiösa byggnaderna, ofta med uttalad miljöprofil.

– Det känns hedrande att Peab får förtroendet att uppföra Skellefteås nya landmärke. Ett projekt mitt i staden som vi dessutom utför med lokala resurser ligger helt i linje med vår mission, ett närproducerat samhällsbygge, säger Jens Skoglind, arbetschef på Peab.

Bygget går nu, tillsammans med Peab in i projektering - och kalkyleringsfas och huset väntas stå klart årsskiftet 2025/2026.

Den nya byggnaden på Campus Skellefteå blir en levande mötesplats, testbädd och labbmiljö för samhället elektrifiering. Huset blir bland annat hemvist för kompetenscentret Arctic Center of Energy, som drivs av Luleå Tekniska Universitet, Northvolt, Skellefteå Kraft, RISE och Skellefteå kommun.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige