Image
De nuvarande entréerna till Kiruna och Umeå Airport.
De nuvarande entréerna till Kiruna och Umeå Airport. Bild: PE Teknik & Arkitektur

PE Teknik & Arkitektur bygger ut Umeås och Kirunas flygplatser

Bygg/Arkitektur Swedavia planerar att bygga ut flygplatserna i Umeå och Kiruna för att möta växande behov i respektive region. I båda fallen har PEs arkitekter fått i uppdrag att ta fram förstudie och lösningsalternativ. PE har tidigare utvecklat bland annat Arlanda Airport.
Publicerad den 26 September 2023

Umeå är en av Sveriges mest expansiva regioner, både som ett nav för olika transportslag i Västerbotten och norra Västernorrland samt som ett centrum för näringsliv, besöksnäring, studier, forskning och utveckling. Därför planeras en utbyggnad av regionens flygplats som har stora kapacitetsbrister inom flera områden. Bland annat måste ett uttjänt tak som ersättas för att klara nuvarande trafik och kommande trafikutveckling. Uppdraget för PEs arkitekter är att utföra en förstudie och ta fram lösningsalternativ för om- och tillbyggnad som beslutsunderlag för Swedavias ledning och vidare projektering.

I Kiruna pågår en flytt av en stor del av staden, samtidigt som gruvnäringen satsar inför framtiden och Lappland är ett populärt resmål. Flygplatsen har status som riksintresse och ser över uppgradering för att kunna möta en ökande trafikbild, vilket kräver större och effektivare ytor. PEs arkitekter ska utföra en förstudie och ta fram lösningsalternativ för tillbyggnation av cirka 1 900 kvadratmeter och ombyggnation av den befintliga terminalbyggnaden på 2 300 kvadratmeter, även i detta fall som beslutsunderlag.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige