Image

Pangea: De blir de nordiska vinnarna under 2017

Ekonomi/Finansiering Den nordiska fastighetsmarknaden kommer att vara fortsatt stark under 2017, enligt den nya rapporten Real Estate Outlook 2017 från Pangea Property Partners. Vinnarna kommer att bli segment med god hyrestillväxt. Det gäller framförallt kontor i Stockholm och Oslo, där bristen på lokaler driver på fortsatta hyresökningar, samt välbelägna hotellfastigheter. Transaktionsaktiviteten blir fortsatt hög.
Publicerad den 6 Februari 2017

– Den starka efterfrågan på fastigheter som vi har sett senaste åren kombineras nu med fler motiverade säljare, säger Mikael Söderlundh, partner och analyschef på Pangea Property Partners.

Säljarna är exempelvis fastighetsfonder som närmar sig slutet av sina investeringshorisonter, stora fastighetsbolag som vill renodla sina bestånd och olika privata investerare som vill sälja innan marknaden eventuellt vänder. I tillägg är det fortsatt säljfokus bland kommuner, egenanvändare och fastighetsutvecklare.

– Även internationella investerare kommer att göra vinsthemtagningar under 2017, men många globala fonder har samtidigt hämtat in nytt kapital som skall investeras framöver, fortsätter Söderlundh.
Enligt rapporten kommer skillnaden i avkastningskrav mellan bättre och sämre fastigheter att öka under 2017. Avkastningskraven på sekundära fastigheter stiger på grund av dyrare finansiering, medan avkastningskraven på kvalitetsobjekt hålls nere tack vare stort köpintresse och förväntningar på fortsatta hyresökningar. Framförallt kontorshyrorna i Stockholm och Oslo förväntas stiga under 2017.

– Det är en unik situation. I båda städerna kommer den totala kontorsytan att minska under de närmaste åren, samtidigt som efterfrågan ökar, säger Joakim Arvius, projektledare och partner på Pangea Property Partners.

Prognosen för Stockholm är att nästan 300 000 kvadratmeter kontorsyta kommer att konverteras till annan användning under 2017-2018. Det kan jämföras med den bedömda nyproduktionen för kontor som ligger runt 220 000 kvadratmeter.

– Kontorsytan som försvinner är visserligen sämre än nyproduktionen, så det är inte helt jämförbart, men bidrar ändå till en obalans och fortsatt press på hyrorna. Vakansgraden är redan rekordlåg, fortsätter Arvius.

Hyresbostäder förväntas också bli en vinnare under 2017 med ökade intäkter tack vare högre inflation och uppgraderingar i bestånden. Förutsättningarna ser även bra ut för hotellsektorn med stigande beläggningsgrader och rumspriser i de flesta större städerna i Norden.

– Investerarna börjar gradvis få upp ögonen för hotellfastigheter som en attraktiv investering med långa hyresavtal, låg vakansrisk och stabila kassaflöden, säger Bård Bjølgerud, vd och partner på Pangea Property Partners.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Pangea Property Partners på Branschguiden

Pangea Property Partners är en oberoende corporate finance- och transaktionskonsult med fokus på den nordiska fastighetsmarknaden. Vi har stor vana av att driva igenom komplexa affärer, såväl större bolagsbildningar som försäljningar av fastighetsportföljer på låglikvida marknader. Det gör att vi kan hantverket och vet hur varje affär ska hanteras för att ge maximalt resultat för våra uppdragsgivare.

Pangea Property Partners har stor erfarenhet av affärer där nordiska fastigheter möter internationellt kapital. Vi har ett brett internationellt nätverk och över 40 procent...

Läs mer om Pangea Property Partners på Branschguiden

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Polestar letar fastighetsägare till jätteetableringen på Hisingen

Göteborg När Fastighetssverige får tag i kommunstyrelsen ordförande Jonas Attenius (S) är han på väg över Hisingsbron, till den plats där 400-årsjubilieumet ska arrangeras. På samma plats som elbilsföretaget Polestar nu har fått en direktanvisning. Han säger att det här är startskottet för den stadsutveckling som kommer ske i Frihamnen. Nu startar försöken att hitta en lämplig partner och framtida fastighetsägare säger Polestars pressansvarige i Europa.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige