Dagens galopperande energi- och bränslepriser sätter press på effektivisering av de logistikkedjor som utvecklas i snabb takt med ökad e-handel, växande butikskedjor, produktionsanläggningar, lager och transporthubbar runtom i landet.
I samverkan med ett trettiotal kunder inom logistik, däribland DB Schenker och DHL, har SI utvecklat en ny, kraftfull plattform för de logistikfastigheter som utgör naven i transportkedjorna.
– Det unika är att vi kopplar samman intelligent fastighetsautomation i terminalbyggnaden med logistikflöden mellan entrégrindar, portar, lastkajer och ankommande fordon. Att samla in data och styra helheten i samma system ger helt nya utsikter att spara både koldioxidutsläpp och pengar. Jag ser oändliga möjligheter, säger Bobo Ekelundh, delägare på SI.
En av SI:s största kunder är DB Schenker, som har sparat 230 miljoner kronor på de 14 år man effektiviserat terminalerna genom SI:s system för fastighetsautomation, som med tiden utvidgats med allt fler funktioner.
– Vi såg tidigt att energibesparing i fastigheten och logistiklösningar hänger ihop. Vi har oerhört många portar i våra fastigheter, som tidigare ofta stod öppna och släppte ut eller in oönskad värme. Idag öppnas porten först när lastbilen är på plats och stängs automatiskt vid inaktivitet. Inne i terminalen är lampor och fläktar enbart igång i utrymmen som används. Vi kontrollerar och kapar effekttoppar för både fjärrvärme och el, temperaturen är reglerad och systemet signalerar så snart något avviker. På så vis kan vi kontrollera och minimera energiförbrukningen, säger Tomas Eriksson, fastighetschef på DB Schenker Property.
För DB Schenker är det många små besparingsströmmar som givit hundratals sparade miljoner under åren.
– Det gynnar våra kunder i slutändan att vi har en effektiv lösning för välfungerande fastigheter. Vi har naturligtvis gjort investeringar för att uppnå besparingarna, men de har varit lönsamma under hela vägen, säger Tomas Eriksson.
Bostäder Det är halvtid i hyresförhandlingarna och ett snitt på de förhandlade hyrorna ligger på cirka 5,91 procent. Fastighetssverige har tittar närmare på vilka som är Sveriges största ägare av hyresrätter.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.