Image
Bostadsområde.
Bostadsområde. Bild: Istock

Ny rapport: Därför vill bostadsrättsägare betala en högre avgift

Bostäder Sveriges Bostadsrättsrapport 2020 avslöjar att landets bostadsrättsägare är villiga att betala en högre månadsavgift av flera orsaker. Miljöinvesteringar och gemensamma utrymmen som pool, gym eller bastu motiverar flest att betala mer. Även att betala för oförutsedda utgifter hamnar högt på listan trots att majoriteten är trygga med föreningens ekonomi.
Publicerad den 1 Augusti 2020

SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB:s rapport Sveriges Bostadsrättsrapport 2020 är en riksrepresentativ undersökning genomförd av Ipsos NORM. Över 1 000 bostadsrättsägare har gett sin syn på svenska bostadsrättsföreningar utifrån ett ekonomiskt, juridiskt, trygghet och säkerhet samt digitaliserings- perspektiv. Rapporten visar att närmare var tredje bostadsrättsägare, 28 procent, är beredda att betala en högre månadsavgift med anledning av miljöinvesteringar. Lika många skulle tänka sig att betala mer för gemensamma utrymmen såsom pool, gym eller bastu. Städdagar som i flera föreningar kan vara ett omdiskuterat ämne är endast 9 procent villiga att betala för att slippa och för 23 procent finns det ingenting som motiverar en högre avgift.

– Många anser att en högre avgift kan vara motiverad om den höjs på grund av framtida miljöinvesteringar eller satsningar på gemensamma utrymmen. Det visar dels på en vilja att bidra till en grönare förening och en förståelse för att de gemensamma utrymmena har en roll att spela när bostadens totala värde beräknas. Det är extra glädjande att så få vill betala för att slippa städdagar utan inser värdet i att hela föreningen tillsammans visar gemensam omsorg och vårdar fastigheten. Det är trots allt själva grundtanken med en bostadsrättsförening, säger Markus Pålsson, Affärsområdeschef ekonomisk förvaltning på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB.

Drygt var fjärde svarande i rapporten uppger att de är villiga att betala en högre månadsavgift för att trygga sig mot framtida överraskningar i form av oförutsedda utgifter. Majoriteten av svenska bostadsrättsägare är trygga med sin förenings ekonomi men bland de som faktiskt oroar sig toppar just oförutsägbara kostnader listan.

- Anthon Näsström
anthon@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Johan Almquist tar in Kiss och Abba i coworking-världen

Bolag Johan Almquist är ägare till och vd för coworkingaktören A house. Han har vad han själv kallar "en brokig bakgrund", vilket, enligt honom själv, beror på att han hela tiden gjort enbart saker som han tycker är roliga. Som, till exempel, att köpa rättigheterna till bandet Kiss hela musikkatalog. – Jag har gått efter vad som vore kul att lära sig och jag har också hela tiden haft en längtan efter att lära mig nya saker.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige