Image

Ny hamn i Stockholm invigd

Bygg/Arkitektur Stockholms Hamnar har utökat Stockholm med 85 000 kvadratmeter, byggt en ny pir och en passagerarterminal. Under tisdagen invigdes den nya Värtahamnen och Värtaterminalen officiellt.
Publicerad den 19 Oktober 2016
Nya hamnen i Stockholm är invigd. Bild: Stockholms Hamnar.
Nya hamnen i Stockholm är invigd.

Sedan 2013 har Värtahamnen byggts om. Ombyggnationen är en del i utvecklingen av en helt ny stadsdel i Stockholm, Norra Djurgårdsstaden. Stockholms Hamnar har byggt en ny pir och passagerarterminal dit Värtahamnens färjeverksamhet har flyttat.

När hamnverksamheten nu är samlad på piren frigörs 85 000 kvadratmeter mark för stadsutveckling vilket ger plats åt 12 000 nya bostäder och 35 000 arbetsplatser. Samtidigt skapas ett nytt landmärke i Stockholm. Värtaterminalen, som ritats av arkitektkontoret C.F. Møller, är en ljus, öppen och trevlig plats för både färjeresenärer och allmänhet.

– Genom Stockholms Hamnar strömmar elva miljoner passagerare varje år. De konsumerar för fem miljarder, fyller sju hotell varje dag året runt och ger upphov till 4 100 arbetstillfällen i regionen. Färjenäringen är viktig för Stockholm. Det är spännande att se hur Värtahamnen utvecklats och blir ett tillskott i stadsutvecklingen i Norra Djurgårdsstaden, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd Stockholms stad.

Det har tagit drygt tre år att bygga den nya Värtahamnen. Arbetet har skett under pågående drift och med högt satta arbetsmiljö- och miljömål. Det återstår endast några få arbeten inne i hamnbassängen innan hela projektet är klart vid årsskiftet 2016/2017.

– Värtahamnen är ett projekt av flera som pågår i omdaningen av våra hamnar. Vi är inne i en historisk period. Vi anpassar Stockholms hamnar för de kommande hundra åren, där utvecklingen av stad och hamn går hand i hand. Hamnverksamheten är viktig både för turistnäringen och för hållbara godstransporter till och från Stockholmsregionen. Att vi fått en modern och miljöanpassad terminal och logistikfunktion i Värtahamnen är ett viktigt första steg, säger Johan Castwall, vd Stockholms Hamnar.

Med direktanslutning till Norra länken är infrastrukturen för trafiken till och från Värtahamnen väl omhändertagen och den nya Värtaterminalen kommer att bli en integrerad del i Norra Djurgårdsstadens bebyggelse.

– Det här är en historisk stund och innebär en markant förbättring för våra 4,5 miljoner passagerare som årligen passerar Värtahamnen. I förlängningen gynnas även hela regionen. Vår verksamhet blir en naturlig del av vardagen i den nya stadsdelen, med hamnen runt hörnet. Det känns kul och inspirerande att flytta in i vårt nya kontor som är beläget mitt i verksamhetens puls, säger Marcus Risberg, vd för Tallink Silja Sverige.
 
Stockholms Hamnar-koncernen har 155 anställda och omsatte 728 miljoner kronor under fjolåret.

- Anthon Näsström
anthon@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Snabbväxande popsporten tar ny mark – konceptaktörer expanderar till fyra nya städer

Uthyrning Redo att öppna fyra nya anläggningar.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY