Image

Ny dom: BRF:s ränteintäkter skattefria

Juridik Enligt en ny dom från Högsta Förvaltningsdomstolen (tidigare Regeringsrätten) den 29 december 2010 ska Bostadsrättsföreningars ränteintäkter vara skattefria. Därmed kan många bostadsrättsföreningar få tillbaka inbetald skatt sedan 2006.
Publicerad den 12 Januari 2011

Fastighetsägarna Stockholms skattejurist Katarina Hultqvist har ända sedan den lagändring som infördes 2007 ifrågasatt att bostadsrättsföreningars ränteintäkter som är hänförliga till fastigheten ska beskattas särskilt och att detsamma borde gälla även vid den tidigare schablonbeskattningen av dessa föreningar.

Men i ett förhandsbesked från 2009 kom Skatterättsnämnden (där dock Fastighetsägarnas representant skrev sig skiljaktig) fram till att ränteintäkter på exempelvis en bostadsrättsförenings sparkonto, ska tas upp som inkomst av näringsverksamhet och därmed beskattas. Men Högsta Förvaltningsdomstolen gör nu alltså en annan tolkning av den nya lagen och går helt på Fastighetsägarnas linje.

- Det är en stor framgång för Fastighetsägarna Stockholm och våra 2 600 bostadsrättsföreningsmedlemmar att Högsta förvaltningsdomstolen nu ändrar Skatterättsnämndens förhandsbesked. Det här kommer i princip att påverka alla äkta bostadsrättsföreningars ekonomi på ett positivt sätt. En majoritet behöver i framtiden inte betala denna skatt och kan också begära omprövning av sina taxeringar från och med taxeringsåret 2006 och få tillbaka inbetald skatt, säger Katarina Hultqvist, skattejurist på Fastighetsägarna Stockholm.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige