Image

Newsec: Helårsvolym 180-190 miljarder

Transaktioner Newsec tror att årets transaktionsvolym kommer att landa på 180-190 miljarder kronor, vilket innebär ett präktigt rekord.
Publicerad den 3 Oktober 2016
Jakob Pettersson. Bild: Newsec
Jakob Pettersson.

Affärer till en volym om 127 miljarder kronor (inräknat transaktioner över 40 miljoner kronor), har genomförts under årets tre första kvartal.

Motsvarande siffra för 2015 var 100 miljarder kronor, tillika en ökning om 27 procent.

Newsec förutspår att den totala transaktionsvolymen för helåret 2016 landar inom intervallet 180-190 miljarder kronor, vilket med råge kommer vara en ny toppnotering på den svenska fastighetsmarknaden.

Kontor och bostäder fortsätter vara de mest populära segmenten på marknaden och står för 38 respektive 24 procent av transaktionsvolymen. Geografiskt har regionstäder kraftigt ökat i attraktivitet under 2016 och står hittills under året för 33 procent av transaktionsvolymen, motsvarande siffra för helåret 2015 var 21 procent.

- Intresset att investera i fastigheter ökar konstant till följd av attraktiv riskjusterad avkastning relativt andra tillgångsslag. Andel internationella investerare har sjunkit, på grund av ett antal större inhemska transaktioner under året. Intresset är dock fortsatt stort från det internationella kapitalet och fler aktörer än någonsin är inne på marknaden. Bland annat har vi sett stora indirekta investeringar från utländskt kapital, däribland Blackstones köp av 40 procent av rösterna och 32 procent av aktiekapitalet i D. Carnegie & Co, säger Jakob Pettersson, analyschef, Newsec Sweden.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Pilotprojektets slutsats: Si och så med byggaktörsdrivna detaljplaner

Bygg/Arkitektur Stadsbyggnadsnämnden har i budget för 2020 och 2023 fått i uppdrag av kommunfullmäktige att pröva och utvärdera så kallade byggaktörsdrivna planprocesser. Slutsatserna har nu presenterats i ett utlåtande av stadsbyggnadskontoret, och man kan konstatera att det är högt och lågt i fynden från de tre pilotprojekten som staden använt sig av. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige