Image
NCC säljer Torsplan 2 till Brostaden för 1,6 miljarder kronor.
NCC säljer Torsplan 2 till Brostaden för 1,6 miljarder kronor. Bild: NCC

NCC säljer Torsplan 2

Transaktioner Brostaden köper Torsplan 2 i Hagastaden av NCC för 1,6 miljarder kronor. Samtidigt säljer Brostaden en fastighet med stora byggrätter i Solna till NCC för 280 miljoner kronor.
Publicerad den 10 December 2015

Torsplan 2 ligger i direkt anslutning till Nya Karolinska Solna i tillväxtområdet Hagastaden. På fastigheten uppförs en flexibel kontorsbyggnad i tolv plan bestående av cirka 18 800 kvadratmeter kontorsytor, cirka 3 300 kvadratmeter butik/restaurang/gym samt 164 parkeringsplatser.

En tunnelbaneuppgång med direktaccess till byggnaden beräknas vara klar 2020. I dagsläget är cirka 71 procent av fastighetens ytor uthyrda och bland hyresgästerna finns Stockholms Läns Sjukvårdsområde (SLSO). Genomsnittlig avtalstid är 9,2 år vid beräknat tillträde. Affären är villkorad av att avtal tecknats på minst 75 procent av ytorna vid tillträdet. Fullt uthyrt beräknas hyresintäkterna uppgå till 76 miljoner kronor efter avdrag för rabatter om cirka tre miljoner kronor. NCC lämnar 24 månaders hyresgaranti på vakanta ytor från och med tillträdet.

Ambitionen är att certifiera Torsplan 2 i den högsta nivån Outstanding enligt det internationella miljöcertifieringssystemet Breeam. Byggnaden blir därmed ett av få projekt i världen med den höga miljöklassen. Tillträde planeras till första kvartalet 2017.

– Med detta förvärv etablerar vi oss i ett av Stockholms starkaste tillväxtområden och erhåller en profilfastighet med bästa möjliga mikroläge i området Hagastaden. Tillsammans med försäljningen av norrortsfastigheterna som skedde i slutet av november innebär denna affär ett väsentligt steg framåt i arbetet med att förflytta vår portfölj. Vi kommer även ytterligare intensifiera vårt arbete med att skapa fler förutsättningar för egen projektutveckling i intressanta delmarknader, säger Anders Nilsson, vd för Fastighets AB Brostaden.

Brostadens moderbolag Castellum har långfristiga, outnyttjade krediter om cirka fem miljarder kronor, vilka kommer att utnyttjas till förvärvet. Tillträde är beräknat till första kvartalet 2017.

- Hagastaden är det starkaste tillväxtområdet i Stockholm och förvärvet av denna välbelägna fastighet innebär en kraftfull fortsättning i arbetet med att utveckla portföljen i Stockholm, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum AB.

- Vi fortsätter att koncentrera oss på utvalda delmarknader och bygger gärna vidare med fastigheter av hög kvalitet. Under 2015 har vi, utöver framtida bostadsprojekt, sålt fastigheter för en miljard kronor och investerat i bland annat Kungsholmen och Marievik för cirka 750 miljoner kronor. Avsikten är att fortsätta omstruktureringen av portföljen.

NCC Property Developments vd Carola Lavén kommenterar:
– Hagastaden i Stockholm är ett bra exempel på hur NCC, tillsammans med Stockholm stad har utvecklat området till en attraktiv och tillgänglig stadsdel. Samtidigt som vi säljer vårt andra lyckade projekt i området är vi också väldigt glada över att få genomföra en bytesaffär med Brostaden vilken ger oss möjligheten att utöka vår projektportfölj med ett nytt spännande projekt i attraktiva Solna Business Park.

I samma affär köper NCC kontorsfastigheten Yrket 4 i Solna av Brostaden. Fastigheten omfattar cirka 11 000 kvadratmeter, men den har framtida kontorsbyggrätter om 35 000 – 40 000 kvadratmeter och affären är villkorad av en ny detaljplan. Försäljningspriset avgörs av byggrättsvolymen och för närvarande bedöms det uppgå till 280 miljoner kronor, vilket är i linje med senaste värdering. Yrket 4 överlåts då ny detaljplan vunnit laga kraft, vilket beräknas ske tidigast 2019.

Hyresintäkterna i Yrket 4 uppgår till cirka 22 miljoner kronor och vakansgraden är sju procent. Totalt finns ett 40-tal hyresgäster i fastigheten; de största är Feelgood Företagshälsovård, Actic och Coresec Systems. Den genomsnittliga kontraktstiden är 1,5 år.

Cushman & Wakefield var rådgivare till NCC.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Cushman & Wakefield på Branschguiden

Cushman & Wakefield är ett ledande globalt fastighetsrådgivningsföretag som genom att omsätta idéer i handling, levererar betydande värde till fastighetsägare, investerare och hyresgäster. Cushman & Wakefield är bland de största fastighetstjänsteföretagen med 51 000 anställda på cirka 400 kontor i 70 länder. Under 2018 hade företaget en omsättning på 8,2 miljarder USD och ett tjänsteutbud som omfattar property-, facilities- och project management, uthyrning, capital markets, värdering och andra tjänster. För mer information, besök www.cushmanwakefield.om eller följ @Cus...

Läs mer om Cushman & Wakefield på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Pilotprojektets slutsats: Si och så med byggaktörsdrivna detaljplaner

Bygg/Arkitektur Stadsbyggnadsnämnden har i budget för 2020 och 2023 fått i uppdrag av kommunfullmäktige att pröva och utvärdera så kallade byggaktörsdrivna planprocesser. Slutsatserna har nu presenterats i ett utlåtande av stadsbyggnadskontoret, och man kan konstatera att det är högt och lågt i fynden från de tre pilotprojekten som staden använt sig av. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige